Fjällräddare varnar för tunna isar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vårisarna är svaga i fjällen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/TT
Vårisarna är svaga i fjällen. Arkivbild.

NYHETER

Det varma och fina vårvädret lockar ut folk på svaga isar, larmar polisens fjällräddare, som nu varnar människor för att passera över sjöar och vattendrag i fjällen.

– Det är väldigt, väldigt mycket folk ute. Under Kristihimmelfärdshelgen var det extremt mycket folk ute, på riktigt dåliga ställen, säger fjällräddaren Anders Bergwall till P4 Norrbotten.

Det är extra viktigt att de som ger sig ut borrar för att se hur isen ser ut, och har med sig utrustning som flytoverall och rep, påpekar han.

– Om man åker i väg på morgonen och fiskar, ska man ju hem sedan när det har varit varmt hela dagen. Om isen har frusit på under natten så kommer den att ruttna under dagen medan man är ute, säger Anders Bergwall till radion.

Dessutom gör stora mängder snö att vårfloden spås bli kraftig i fjällen. SMHI gick tidigare i veckan ut med en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden för främst Norrbottens inland, och de stigande temperaturerna riskerar att snabbt förändra läget.

"Vi rekommenderar att inte köra över istäckta sjöar och vattendrag och även att se över sin skyddsutrustning. Ha alltid med isdubbar, lina, extrakläder och var alltid flera personer", skriver polisen på sin hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE