Polisen efterlyser vittnen efter sprängfynd

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis spärrade av ett stort område efter fyndet på Industrigatan mitt i Malmö. Nu söker man vittnen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis spärrade av ett stort område efter fyndet på Industrigatan mitt i Malmö. Nu söker man vittnen.

NYHETER

Det var på Industrigatan i centrala Malmö som ett insamlingsföretag nyligen hittade ett stort antal explosiva och livsfarliga föremål bland kläder och andra textilier som fraktats dit från en mindre återvinningscentral i Staffanstorp.

Larmet om sprängfyndet kom klockan 15.45 den 16 april, från personerna som arbetade med att sortera innehållet.

Nu söker polisen vittnen i Staffanstorp. Man efterlyser speciellt iakttagelser kring det halvdussin återvinningskärl som står vid Sliparevägen 2 i grannkommunen.

– Det är väldigt viktigt att få in så mycket information vi kan och vi behöver allmänhetens hjälp, säger Anders Larsson, utredningsledare på sektionen grova brott vid polisen i Malmö.

”Katastrofal sprängverkan”

Han vill inte berätta exakt vad som hittades. Inte heller hur mycket eller hur många. Men fyndet var oerhört farligt.

– Det handlar om olika typer av sprängmedel. Och det är en stor mängd, ett stort antal. Sprängverkan hade blivit katastrofal, säger Anders Larsson.

När föremålen hittades den 16 april kallades även nationella bombskyddet in. Ett stort område i Malmö spärrades av och både byggnader och företag tvingades utrymma, av säkerhetsskäl. Industrigatan spärrades av helt mellan Östra Farmvägen och Scheelegatan. Dessutom stoppades järnvägstrafiken intill.

En anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har redan upprättats. Vem eller vilka som dumpat de explosiva föremålen i Staffanstorp vill Anders Larsson inte spekulera i. Men han utesluter inte att det handlar om kända kriminella som snabbt behövt göra sig av med saker.

– Och förutom iakttagelser kring detta så vill vi ju också gärna veta varför man gjort så här. Det kunde gått mycket illa, säger han.

Det finns inga misstankar om att dumpningen var ett attentat eller på annat sätt riktat mot någon person.

Polisen är mycket intresserad av iakttagelser runt återvinningen på Sliparevägen 2 i Staffanstorp, främst mellan klockan 14 den 15 april och klockan 15 den 16 april.

Den som har uppgifter att lämna är mycket välkommen att kontakta polisen på telefon 114 14.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis spärrade av ett stort område efter fyndet på Industrigatan mitt i Malmö. Nu söker man vittnen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE