Brittisk ledarskapsstrid på upploppet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Frank Augstein/AP/TT
Anhängare till de två kandidaterna Boris Johnson och Jeremy Hunt.

Kampen om partiledarposten i Konservativa partiet i Storbritannien går in på upploppet.

Att döma av såväl opinionsmätningar som spelbolagsodds blir det Boris Johnson som avlöser Theresa May som premiärminister på onsdag.

Vid lunchtid på tisdag står det klart vem som går segrande ur medlemsomröstningen bland Tories omkring 160 000 gräsrötter – den tidigare utrikesministern och Londonborgmästaren Boris Johnson eller sittande utrikesministern Jeremy Hunt. Striden följs med spänning över hela världen, då nästa konservativa partiledare även blir ny premiärminister.

Partiledarbytet sker omedelbart efter det att resultatet tillkännagivits, och redan på onsdag svärs vinnaren in som regeringschef.

Motig vecka

Både den favorittippade tidigare Londonborgmästaren Boris Johnson och utrikesministern Jeremy Hunt har haft motiga slut på sina månadslånga valturnéer. Finansminister Philip Hammond tillkännagav i söndags att han avgår om Johnson vinner, i protest mot dennes orubbliga brexitstrategi. Ytterligare flera ministrar och tjänstemän har gett samma besked, däribland Alan Duncan, statssekreterare i utrikesdepartementet.

"Vi hade kunnat vara den ledande intellektuella och politiska kraften i Europa, men måste i stället harva i skuggan av det mörka molnet brexit", skriver han i sitt avskedsbrev till May.

Jeremy Hunt, å sin sida, har tvingats hantera det iranska övertagandet av en brittiskflaggad oljetanker i Persiska viken, något som väckt frågetecken om den brittiska flottans förmåga.

Växande brexitmissnöje

Resultatet kan ge en fingervisning om formerna för det brittiska EU-utträdet. Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal, medan Hunt intagit en mer pragmatisk hållning, och sagt att det viktigaste är att det finns ett avtal.

Skulle Johnson vinna omröstningen bland partiets 160 000 medlemmar tvingas han hantera ett växande missnöje med tanken på en avtalslös brexit. Flera av hans partikamrater, däribland Hammond, har antytt att de hellre skulle medverka till att fälla regeringen än att acceptera att lämna EU utan ett ordentligt avtal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Överväger lämna partiet

Sex EU-vänliga Toryledamöter i parlamentet överväger också att lämna partiet och i stället gå med i Liberaldemokraterna – något som skulle göra att Konservativa partiet och dess allierade förlorar sin mycket knappa majoritet i underhuset.

Theresa May håller sin sista frågestund i parlamentet klockan ett på onsdag, brittisk tid, innan hon beger sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE