Baltledare kräver nyval i Belarus

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2020-08-15

Estlands premiärminister Jüri Ratas uppmanar, tillsammans med sina lettiska och litauiska gelikar, till nyval i Belarus. Bild från i juli.

Baltikums premiärministrar skräder inte orden. Efter den senaste veckans rasande protester i Belarus efterlyser Estland, Lettland och Litauen ett nytt, "fritt och rättvist" val.

Nyvalet måste ske "på ett transparent sätt med deltagande av internationella observatörer", uppger ledarna i ett gemensamt uttalande efter att ha sammanträtt i estniska Tartu, rapporterar USA-finansierade Radio Liberty.

Baltledarna ställer också krav på EU-sanktioner mot de ansvariga för våldet mot demonstranter. Under gårdagen uppgav utrikesminister Ann Linde (S) att EU:s utrikesministrar enats om att förbereda riktade sanktioner mot individer i Belarus.

I ett tal på fredagen uppmanade Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, som sedan i tisdags befinner sig i exil i grannlandet Litauen, borgmästarna i Belarus att under helgen organisera fredliga demonstrationer mot valet som hölls den 9 augusti.

I Tichanovskajas video, bland annat publicerad av Sky News , uppgav hon sig ha vunnit presidentvalet med mellan 60–70 procent av rösterna. Hon meddelade även att ett övergångsråd bestående av "samhällsaktivister, respekterade belarusier och fackmän" ska hantera en övergång från den mångårige presidenten Aleksandr Lukasjenkos styre.

Tichanovskaja uppmanar även medborgarna att fortsätta kräva en röstomräkning och en utredning kring anklagelserna om valfusk.

Uppemot 7 000 människor uppges ha gripits under de protester som skakat Belarus den senaste veckan, sedan Lukasjenko utropat sig som segrare i presidentvalet med 80 procents stöd enligt officiella siffror. Polis har använt chockgranater, tårgas, vattenkanoner och vid åtminstone ett tillfälle avfyrat skarp ammunition för att skingra folkmassorna. Det kommer även talrika rapporter om att gripna ska ha utsatts för tortyrliknande behandling.