Säpo: Tar till oss av JO:s förhörskritik

Av: TT

Publicerad:
Säkerhetspolisens förhörsledare bröt mot rättegångsbalken under ett förhör, enligt Justitieombudsmannen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Säkerhetspolisens förhörsledare bröt mot rättegångsbalken under ett förhör, enligt Justitieombudsmannen. Arkivbild.

En kvinna förhördes i ett terrormål 2017 under former som Justitieombudsmannen (JO) kritiserat skarpt och kallat "oacceptabla". Kvinnan hotades med att en ansökan om permanent uppehållstillstånd kunde vara i fara – om hon inte angav sin make.

Säpo vill inte ställa upp någon intervju, utan presschefen Karl Melin svarar kort att man har gått igenom JO:s beslut och tar till sig av kritiken.

– Säkerhetspolisen tar till sig JO:s bedömning. Som tidigare påpekats är Säkerhetspolisen en lärande organisation där vi hela tiden arbetar med att se över, gå igenom och utveckla vår verksamhet och justera om det behövs.

Om och hur Säpo försäkrar sig om att den här typen av förhörsmetoder inte används igen, och vilka lärdomar som dragits, vill myndigheten inte kommentera.

– Närmare detaljer om våra rutiner vid förhör är inget vi kan gå in på eftersom uppgifterna är sekretessbelagda, säger Karl Melin.

Förhöret genomfördes i januari 2017 i samband med utredningen av ett brandattentat mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö i oktober 2016. Enligt JO:s kritik ägnade sig Säpo åt metoder som inte är förenliga med rättegångsbalken.

Publicerad: