Polisen om miljardärsmordet: Nybörjarmisstag

Publicerad 2020-07-27

Techmiljardären Fahim Saleh, 33, hittades död i sitt hem i New York.

Nu har hans före detta assistent Tyrese Haspil gripits misstänkt för mordet.

– Det finns misstankar om att han var skyldig offret en omfattande summa pengar, säger Rodney Harrison vid New York-polisen.

Fahim Saleh beskrivs som en sann ”self-made” miljardär. Hans första tio miljoner dollar tjänade han på en busringningstjänst när han var 23 år.

Därefter riktade han in sig på att bygga företag i utvecklingsländer som Bangladesh och Colombia. Hans största succé kommer från Nigeria, där han grundade en av landets största färdtjänstappar.

När han mördades den 13 juli i år uppskattades han vara värd nästan 150 miljoner dollar; motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor.

Techmiljardären Fahim Saleh.

Mördaren avbröts

Det var Fahim Salehs kusin som hittade hans kropp, tisdagen den 13 juli. Synen hon möttes av när hon klev in i bostaden på Lower East Side beskrivs som fruktansvärd.

Kroppen var sargad av flera huggsår och mördaren tycks ha varit i färd med att stycka den när han avbröts av något. Motorsågen som användes för att stycka kroppen hade också lämnats kvar – sladden var fortfarande kopplad till vägguttaget.

Enligt Wall Street Journal misstänker polisens utredare att Saleh dödades dagen innan och att mördaren hade kommit tillbaka för att städa bort sina spår när han avbröts av kusinen. Först testades teorin att det varit ett beställningsjobb utfört av en professionell lönnmördare, men en av polisens utredare har efter det sagt att mördaren gjorde ”flera nybörjarmisstag” vid dådet.

Assistenten häktad

På måndagen, dagen då mordet begicks, syns Fahim Saleh i sitt bostadshus övervakningskameror. På bilderna åker han i hissen tillsammans med en man klädd i svart och med en skyddsmask för ansiktet.

Polisens teori är att det var Salehs före detta assistent. När de lämnat hissen misstänker polisen att assistenten gått till attack med en elchockspistol som han nyligen beställt och fått levererad hem till sig.

Fahim Salehs före detta assistent har gripits misstänkt för mordet.

Assistentens första stora misstag, förutom att fastna på övervakningsfilmen, är att inte städa undan trådarna som skjuts iväg från elchockspistolen. Där syns nämligen ett serienummer, som polisen direkt kunde koppla till det vapen som assistenten precis beställt hem.

Det andra stora misstaget som kopplar assistenten till mordet är att motorsågen som lämnades kvar i lägenheten också tillhör assistenten. Han hade nämligen köpt den och flera städprodukter bara timmar innan han skulle åka för att städa upp efter mordet. Polisen kunde hitta affären eftersom han betalade varorna med kreditkort. Även här fastnade han på övervakningskameror, som nu används som bevis.

Mordet skedde i Fahim Salehs lägenhet i New York.

Motivet

Så varför skulle då Fahim Saleh, vars vänner alla beskriver honom som välmenande och generös, mördas av sin före detta assistent? Saleh hade betalat assistenten väl, till Wall Street Journal berättar vänner till assistenten om hur han skrutit om pengarna han tjänat hos techmiljardären.

– Han var Salehs exekutiva assistent och hanterade hans pengar och personliga angelägenheter, sa New Yorks kriminalchef Rodney Harrison under en presskonferens förra veckan, och fortsatte:

– Det finns misstankar om att han var skyldig offret en omfattande summa pengar,

Enligt källor till NY Times var assistenten skyldig Saleh 90 000 dollar, motsvarande nästan en miljon kronor. Men Saleh ville enligt tidningens uppgifter inte gå till polisen, utan hade innan mordet försökt komma överens med sin assistent om en betalningsplan.

Följ ämnen i artikeln