Elen utslagen i Grycksbo under storbrand

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-08-12

Elen i hela bruksorten Grycksbo har slagits ut på grund av en kraftig brand i ett ställverk. Räddningstjänsten har nu släckt branden. Arkivbild.

Bruksorten Grycksbo står fortfarande strömlös efter en kraftig brand i ett ställverk, men under kvällen lyckades räddningstjänsten få bukt med branden.

Räddningstjänsten i Dalarna kallades ut till ett ställverk, en anläggning i kraftnätet som dirigerar om el, som stod i brand under onsdagskvällen.

– Ställverket är lika stort som en fotbollsplan ungefär. Det handlar om öppna lågor, sade Johan Wahrén, inre befäl vid räddningstjänstsen Dala-Mitt.

De kunde initialt inte påbörja något släckningsarbete på grund av säkerhetsrisken.

– Vi kan inte gå in här överhuvudtaget. Det är för hög ström, det smäller, det blir ljusbågar. Just nu är det förenat med livsfara, sade Wahrén.

Räddningstjänsten, med fem enheter på plats, samverkade med elbolagen som driver och äger ställverket för att stänga av elen – och när detta väl var gjort gick släckningsarbetet snabbt.

– Får vi bara komma in är branden inte svårsläckt. Det är processen fram till det som tar tid, säger Wahrén.

Närområdet till ställverket ska fortfarande vara strömlöst.

– Jag vet inte hur lång tid det tar att reparera och koppla om det.

Branden, som räddningstjänsten larmades till vid 19-tiden under onsdagskvällen, tros ha orsakats av blixtnedslag i samband med ett åskoväder i området.