Nya virusfall stänger delar av Peking

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis vid ingången till köttmarknaden i Peking.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Polis vid ingången till köttmarknaden i Peking.

Invånare i elva bostadsområden i Fengtai i södra Peking får inte lämna sina hem på grund av nya konstaterade coronavirusfall kopplade till köttmarknaden Xinfadi i närheten.

Inga turister från andra provinser får nu resa till huvudstaden.

På fredagen rapporterade den kinesiska huvudstaden sex nya fall med människor med symtom som smittats i Kina. Tre av de insjuknade arbetar på Xinfadimarknaden och de andra har nyligen besökt den.

Dessutom har, av 517 personer som testats på marknaden, 45 personer konstaterats bära på smittan utan att ha symtom, enligt en företrädare för stadsdelen Fengtai.

Skolor stängs

Förutom köttmarknaden har myndigheterna även stängt en fiskmarknad för desinficering och provtagning, eftersom en smittad person varit där. Enligt vittnen skickades hundratals poliser och paramilitära poliser ut till de två marknaderna när de stängdes.

Tidigare har myndigheterna stoppat handeln med nöt- och lammkött vid Xinfadimarknaden.

Nio skolor och förskolor har stängts och sportevenemang ställs in.

Lyfta restriktioner

Oron för en andra våg är stor i många länder där coronavirusets spridning har kommit under kontroll, så även i virusets ursprungsland i Kina, där omfattande nedstängningar infördes efter att sjukdomen började spridas i jättestaden Wuhan i slutet av förra året. Restriktionerna har dock lyfts i takt med att smittspridningen avtagit, och de flesta fall som rapporterats de senaste veckorna är kinesiska medborgare som bor utomlands och som testats när de återvänt till Kina.

Fler än 10 000 människor med kopplingar dit kommer att testas och skolor som skulle ha öppnats på måndag kommer att fortsätta att hållas stängda på grund av de nya fallen, meddelar myndigheterna.

I hela landet konstaterades på fredagen elva nya fall av covid-19 med symtom. Endast de sex i Peking tros ha smittats i landet.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE