Vägen som delar Falsterbo: ”Det kallas upper east side”

Uppdaterad 2020-06-29 | Publicerad 2020-06-27

Aftonbladets reporter Helena Trus och fotograf Peter Wixtröm har besökt Skånes Riviera – en reportageserie i sex delar.

SKANÖR-FALSTERBO. Under de mest intensiva sommarmånaderna frotterar sig societeten med miljardärer och kändisar på Skånes riviera.

Här är vägen som delar Falsterbo – och som avgör om du bor på ”rätt” sida av den exklusiva halvön.

– Det kallas för ”Upper east side”, säger Magnus Åkerman, 67.

Han drar ner dragkedjan på sin svarta jacka och bröstar upp sig för att budskapet på t-shirten ska bli extra tydligt: ”Nordens riviera, Sweden”.

Falsterbo är som Nordens Riviera. The Hamptons of Sweden, som jag brukar säga till amerikanerna. Då tror jag de flesta förstår, säger Magnus Åkerman, 67.

Halvön som på Sverigekartan ser ut som en tå på landets fot, avskilt, avgränsat. Som sticker ut mot den danska kusten som ett handgjort smycke där de två vattnen, Öresund och Östersjön, möts.

– Skånes Riviera, det är ofta så vi beskriver det, säger hans fru Vera Stevens, 59. Förr var det lite Monte Carlo-stämning här, det fanns ett kasino, The Beatles kom hit.

Skanör hamn.

Fritidshus för 40 miljoner

Gatorna går ut som smala armar från huvudvägen som skär igenom Falsterbos bebyggelse och sträcker sig till norra Skanör.

Adresserna anses som allt mer exklusiva ju längre söderut på ön du kommer. Fastigheter med fri utsikt över naturreservatet Flommen och havet som breder ut sig bakom de pastellfärgade strandbodarna.

För tre år sedan såldes ett fritidsboende på Södra Fågelsträcket för 36 miljoner. Ett 70-tals hus på drygt 400 kvadratmeter som till och med bräckte Stockholmsvillornas slutpriser.

I februari i år, på samma gata, såldes en 60-tals villa för 40 miljoner.

– Det finns vissa som rivit sommarstugor och byggt jättehus med stora fönster. Jag tycker att den genuina känslan försvinner. Det byggs jättekomplex som ser ut som stora garage, som bara står tomma stora delar av året, säger kläddesignern Vera Stevens.

– Många av de fina ställena är ju knappt till salu, de går ju i arv i generationer här. Till och med Hagaprinsessorna är ju uppväxta här.

Ortsbor protesterar

Näset, Sveriges sydvästligaste spets, har det senaste seklet varit en tillflyktsort på sommaren för societeten och aristokraterna. Och lockar än i dag sommarboende som är näringslivstoppar, kändisar och kungligheter.

En till synes perfekt idyll, men som de senaste året har skildrats med svarta rubriker.

  • Vellinge blev den första kommunen i landet att införa ett omdiskuterat lokalt tiggeriförbud, bland annat i Skanör hamn.
  • Ortsbor som protesterar mot bygget av en över två mil lång vall som ska skydda bebyggelsen från framtida stormfloder och höjda havsnivåer.
  • Ungdomar som i allt tidigare åldrar provar droger än i andra delar av landet.

För snart två år sedan öppnades en ungdomscentral för att fånga upp unga som mår dåligt och erbjuda tidigare stöd.

– Vi vet att ungdomar här provar droger något tidigare än riket i genomsnitt, säger verksamhetschefen Kajsa Friberg. Ungdomar generellt ställer höga krav på sig själva, att ha bra studieresultat, vilket kan öka stress och oro. De har höga förväntningar både från sig själva och sin omgivning på vad man ska komma in på för utbildningar.

”Stor rekryteringskälla”

Jan Wieslander, 76, har bott i de två sammanväxta orterna Skanör-Falsterbo i 40 år. De senaste åren i Skanör i en villa på ”front row”, mot öns västra sida. Skanör, som ortsborna själva beskriver som den mer avslappnade delen av halvön.

Sedan 30 år tillbaka har han arbetat som plastikkirurg med en egen klinik i Malmö.

– Att bo här är en stor rekryteringskälla för min verksamhet. Jag känner så många i Skanör-Falsterbo, har säkert flera hundra patienter härifrån.

Den här villan köptes för 36 miljoner kronor 2017, ett av Falsterbos dyraste hus.

Kallar det ”Upper east side”

För 16 år sedan lämnade Magnus Åkerman och Vera Stevens Östermalm i Stockholm för att bo året runt i Skanör, i en vit trävilla på 200 kvadratmeter några kilometer från de mest exklusiva villorna.

– Vi bor cirka tio minuters cykelresa från de så kallade ”cocktail-adresserna” mot havet, säger Vera Stevens.

Båda skrattar. Och förklarar vad det är som avgör om du bor på ”rätt” sida av den exklusiva halvön. En bit bort från några av landets dyraste adresser.

– Vi själva bor ju egentligen på the wrong side of the track…, säger Magnus Åkerman.

– Man skojar lite. Man ska ju bo så rätt. Då var det en kille som kom på att huvudvägen som går från Falsterbo till Skanör, till höger om Falsterbovägen, ju mer ”Upper east side”, ju finare bor du. Så det gäller att bo rätt.

Han jämför det med hur Södermalm blivit mer hippt än Östermalm, New Yorks Brooklyn mer än Manhattan.

– Alla letar hysteriskt efter att vara rätt, umgås rätt och med rätt personer. Det är roligt att försöka skapa lite stämning och göra det märkvärdigt fast det egentligen inte är det, säger Magnus Åkerman.

Peter Wixtröm och Helena Trus på plats i Falsterbo.

PODD Stormfloder hotar sommaridyllen

Falsterbo i Skåne är bland annat känt som badort, ett semesterparadis som lockar kungligheter, kändisar och miljardärer. Men under vintern 2017 så drabbades området av en stor översvämning. Havsnivån höjdes med över 1,5 meter och flera invånare fick se sina tomter och hus fyllda med vatten. Översvämningen blev som en väckarklocka och nu pågår en strid i samhället mellan kommun och invånare. Kommunen vill bygga en två mil lång vall längs med kusten för att skydda samhället och de fastigheter som ligger längs med kusten. Vad handlar den här striden egentligen om och vilka risker finns om vallen inte byggs? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen