SD slopar kravet på hårdare abortgränser

Av: TT

Publicerad:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar på SD-kvinnors höstkonvent.
Foto: Magnus Andersson/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar på SD-kvinnors höstkonvent.

Sverigedemokraterna är beredda att slopa sitt krav på medicinsk prövning för abort redan efter 12:e veckan.

Det avslöjade partiledaren Jimmie Åkesson i ett tal inför SD-kvinnorna i Norrköping.

– Det är fullständigt meningslöst att diskutera veckor, säger Åkesson.

I dag gäller krav på medicinsk eller psykologisk prövning av Socialstyrelsens rättsliga råds abortnämnd om en kvinna vill göra en abort efter vecka 18. Sverigedemokraterna har hittills haft kravet att den prövningen ska ske redan efter vecka 12.

Flera motionskrav

Men nu är partiet redo att slopa det kravet. Inför partiets landsdagar i november har det kommit in en rad motionskrav på detta. I ett tal inför SD-kvinnorna i Norrköping på lördagen avslöjade Jimmie Åkesson att partistyrelsen är beredd att gå kravet till mötes.

– Vi har tillsatt en grupp för att titta på den här frågan, och den kommer till samma slutsats, att om målet är att minska antalet oönskade graviditeter, och i förlängningen få ned aborttalen till nordiska nivåer, så är det inte lagstiftning i första hand som är användbart och definitivt inte diskussion om när man ska få avsluta sin graviditet, säger Åkesson till TT.

"Upp till kvinnan"

Åkesson menar vidare att frågan egentligen är meningslös, eftersom de flesta aborter sker före vecka 12.

– Man hamnar alltid i de här etiska avgörandena, och grunden måste ju vara att det är upp till kvinnan att själv bestämma om hon vill avsluta sin graviditet eller inte. Och då är det rimligt att man gör skillnad på om ett foster är livsdugligt eller inte, och läkarvetenskapen är ganska tydlig med att fram till 18:e vecka så är det inget foster som är livsdugligt, och då finns det heller ingen anledning att ändra på det, säger han.

Ett annat besked till SD-kvinnorna var att partiet nu vill ta bort den övre åldersgränsen för mammografi och screening.

Publicerad: