Scott Morrison

Australiens Morrison: Ingen press från Trump

Av: 

TT

Australiens premiärminister Scott Morrison, till vänster, under ett möte med USA:s president Donald Trump under G20-mötet i Argentina i maj i år.
Australiens premiärminister Scott Morrison, till vänster, under ett möte med USA:s president Donald Trump under G20-mötet i Argentina i maj i år.

NYHETER

Australiens premiärminister Scott Morrison tonar ner betydelsen av ett telefonsamtal med Donald Trump där den amerikanske presidenten bad honom om hjälp med att undersöka bakgrunden till den så kallade Rysslandsutredningen.

Enligt Morrison erbjöd sig Australien att bistå USA:s justitiedepartement i frågan redan i maj.

– Det var ett väldigt kort samtal, och jag skulle inte beskriva det som att det var präglat av påtryckningar, säger Morrison till Sky News i sitt första uttalande om samtalet, som The New York Times rapporterade om tidigare i veckan.

"Innehållslöst"

Morrison säger att Trump helt enkelt bad honom att upprätta en kontaktväg med den australiska regeringen gällande den granskning som Trump hoppas ska skjuta Rysslandsutredningen i sank.

– Så det var ett ganska innehållslöst samtal, säger Morrison.

– Vi hade sagt att vi var beredda att bistå och samarbeta kring den utredningen, vilket inte är något anmärkningsvärt.

Det håller inte den australiske oppositionsledaren Anthony Albanese med om. Tidigare under onsdagen krävde han att Morrison berättar om hans regering överlämnat någon typ av information till USA, och i så fall vilken.

Två kritiserade samtal

Enligt The New York Times uppgifter pressade Trump den australiske ledaren att samarbeta med USA:s utrikesminister William Barr i kartläggningen av upprinnelsen till Rysslandsutredningen, som Trump beskriver som en häxjakt.

Det var en australisk diplomat som slog larm om att en av Trumps rådgivare, George Papadopoulos, under presidentkampanjen 2016 berättat att Ryssland satt på uppgifter som kunde smutskasta Trumps rival Hillary Clinton.

Samtalet mellan Trump och Morrison är det andra liknande fallet där presidenten sökt utländsk hjälp mot politiska motståndare i USA, efter den telefonkonversation med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som nu lett till en riksrättsutredning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya uppgifter om Trump: Ska ha pressat fler världsledare

ÄMNEN I ARTIKELN

Scott Morrison

Australien

Donald Trump