”AKB kan tjäna på att vara lite luddig”

Publicerad 2017-01-26

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avkrävs svar från alla håll – Allianskollegor, M-kollegor och Jimmie Åkesson.

I det läget kan det rent utav vara smart att vara lite luddig, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

– Det kan vara skickligt att vara luddig, men snart måste vi få veta vad som gäller.

I onsdagskvällens debatt i SVT:s Aktuellt vidhöll Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att hon vill fälla regeringen med en Alliansbudget och starta samtal med Sverigedemokraterna. Men regera vill hon bara göra med Alliansen – och hon utesluter budgetförhandlingar med SD.

– Det är uppenbart att hon har väldigt svårt att förklara, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Hon behöver inte vara en dålig pedagog, utan möjligen är det så att det är svårt att redogöra för var partiet står.

Allianskollegorna säger ifrån

I debatten upprepade Kinberg Batra det hon tidigare sagt: Hon söker mandat för och vill leda en Alliansregering.

Men Allianskollegorna är inte beredda att fälla den nuvarande regeringen innan riksdagsvalet med SD:s hjälp. Centerpartiets partisekreterare Anders W Jonsson ställde ett ultimatum – C eller SD. Liberalerna tyckte att det var för skarpa ord, men partiledaren Jan Björklund slog fast att man inte vill förhandla med SD.

Sverigedemokraterna vill ha tydligare besked från Anna Kinberg Batra. Och även inom Moderaterna finns det starka grupper som trycker på.

”Nu kommer Alliansen att jagas”

När M-ledaren har tagit steget och öppnat för samtal med Sverigedemokraterna kan hon i detta läge tjäna på att vara lite luddig, menar Jonas Hinnfors.

På så vis kan hon försöka trygga både allianskollegorna och de högljudda krafterna inom det egna partiet, menar han.

– Men det är inte så lätt. Hon kan vara tydlig i enskilda fall, men i stort kan det bli luddigt. Det kan vara skickligt att vara luddig, men snart måste vi få veta vad som gäller. På samma sätt jagades de rödgröna av regeringsfrågan från hösten 2012 fram till valet. Nu är det Alliansen som kommer att jagas.

Löfven också försiktig

Statsminister Löfven verkade ha gott självförtroende i debatten, tycker Jonas Hinnfors. Men han förvånas över att han inte tryckte på mer i regeringsfrågan.

– Han var ganska försiktig och tog inte till de hårda orden, att ”hur kan ni” och att SD är fascister. Hans huvudmål kanske var att inte bränna några broar inför en eventuell blocköverskridande överenskommelse.

Hinnfors sammanfattar ett läge där alla uppenbart har svårt att få ihop det.

– Väljare kanske accepterar det ett tag, men man kan inte vara otydlig alldeles för länge. Vad innebär det att samtala med SD? Är det enstaka luncher, förhandlingar eller överenskommelser på centrala områden?