Anställda avslöjar snusket på Mathem

Personal på Mathem kissar bland matkassar

Uppdaterad 2019-01-22 | Publicerad 2018-10-11

Mögel, varma kylbilar och personal som tvingas kissa och byta mensskydd bland kassarna som ska ut till konsumenter.

200 sekunder har talat med 29 personer som arbetat åt Mathem – se deras vittnesmål i tv-inslaget.

– Jag har sett allt från möglig glass till mänsklig urin, säger Peter Boucher, som jobbar på Mathems lager i Stockholm.

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har granskat Mathem som varje dag levererar mat till tusentals svenskar. Förra året omsatte företaget en miljard kronor.

200 sekunder har talat med 29 personer som arbetat på Mathem och deras distributör Körhem, en tredjedel av dem arbetar fortfarande kvar eller har slutat under 2018. Nu avslöjar de sin bild av företaget – långt från den du sett i reklamen eller på kändisarnas Instagram-konton.

Mathems vd tar avstånd: ”Tråkigt”

16 av 29 intervjuade personer berättar om matsnusk, dålig hantering av varorna som ska ut till kunderna eller bristande hygien.

– Det kändes pinsamt att stå i skåpet med all mat och göra sina behov, säger en tidigare anställd chaufför i tv-inslaget.

När Mathems vd och grundare Tomas Kull får ta del av 200 sekunders granskning säger han att det är ”tråkigt”. Han tar avstånd från uppgifterna om mögel, matsnusk och dålig livsmedelshantering.

– Det där stämmer inte. Jag går ju själv runt här hela tiden och tittar, säger Tomas Kull.

I går kväll skickade Tomas Kull ett mejl till Mathems kunder där han skriver att företaget undersöker vad som gått snett med kylan i bilarna: ”Vi söker alltid med ljus och lykta efter bättre varor, lägre priser och små misstag att åtgärda”.