Nobelpriset i fysik går till trio för laserfysik

Första fysikpriset till en kvinna på 55 år

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets Nobelpris i fysik går till Arthur Ashkin, Donna Strickland och Gérard Mourou.

Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademien vid lunchtid på tisdagen.

Trion tilldelas priset för sin forskning inom laserfysik, bland annat för upptäckten av optiska pincetter.

Årets Nobelpris i fysik tilldelas amerikanen Arthur Ashkin, 96, fransmannen Gérard Mourou, 74, och kanadensiskan Donna Strickland, 59.

De får priset för deras banbrytande upptäcker inom laserfysik.

1 av 3
Donna Strickland

”Extremt små objekt och otroligt snabba processer uppenbarar sig nu i nytt ljus. Med avancerade precisionsinstrument öppnas nya forskningsområden och en mängd industriella och medicinska tillämpningar”, skriver Kungliga vetenskapsakademin, KVA, i ett pressmeddelande.

Tredje kvinnan att vinna priset

Ena hälften går till Ashkin för hans upptäckt av den ”den optiska pincetten och dess tillämpning på biologiska system” och den andra hälften delas mellan Mourou och Strickland för att de banade väg för de kortaste och mest intensiva laserpulser som människan skapat.

– Den praktiska användningen hittills har varit vid ögonoperationer, säger Donna Strickland om hur hennes och de andra pristagarnas forskning använts.

Strickland kom under 1980-talet från Kanada till USA och University of Rochester, där Gérard Mourou blev hennes handledare. Det genombrott de nu prisas för beskrevs i en banbrytande artikel som kom ut 1985 – Stricklands första vetenskapliga publikation – och blev stommen i hennes doktorsavhandling.

– Det kändes galet. Det var min första tanke. Man undrar alltid om det är sant, säger Strickland efter beskedet om att trion vunnit fysikpriset 2018.

Hon är den tredje kvinnan som får Nobelpriset i fysik. Före henne har bara två andra kvinnor fått fysikpriset, Marie Curie år 1903 och Maria Goeppert-Mayer 1963.

– Det är en ära att vara en av de kvinnorna, säger hon.

Prissumman är 9 miljoner svenska kronor, där ena hälften går till Arthur Ashkin och den andra hälften delas mellan Gérard Mourou och Donna Strickland.

På onsdag tillkännages årets kemipristagare.

Publicerad:

LÄS VIDARE