Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Ännu en person gripen för stöldkuppen i domkyrkan

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Sedan i går sitter en person anhållen skäligen misstänkt för inblandning i stöldkuppen från Strängnäs domkyrka.

I juli försvann kungliga begravningsregalier från 1600-talet.

Nu är två personer frihetsberövade misstänkta för inblandning i brottet.

Riksäpplet, kronor och spiran försvann från Strängnäs domkyrka i 31 juli. I september häktades en person misstänkt för grov stöld och nu meddelar åklagaren att ytterligare en person frihetsberövats.

I går anhölls en person skäligen misstänkt för inblandning i brottet.

– Personen som anhållits är intressant i utredningen. Förhör kommer att genomföras inom kort och jag kommer därefter ta ställning till det fortsatta frihetsberövandet, säger kammaråklagare Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Läs allt om cupen mot Strängnäs domkyrka här!

Mitt i sommaren kom larmet om att en monter hade slagits sönder och begravningsregalier från 1600-talet, tillhörande kung Karl IX och hans andra hustru, drottning Kristina den äldre, hade stulits.

Efter stölden har vittnen sett två män lämna kyrkan genom huvudentrén och sedan hoppa på två damcyklar som stått parkerade nära kyrkan.

Därefter har cyklarna dumpats i Bo Setterlinds park, där en vit båt legat förtöjd och som gärningsmännen misstänks ha flytt i.

Under utredningen har det även kommit fram att några av de begravningsregalier som blev kvar i domkyrkan skadats. Den 21-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för grov stöld har också delgivits misstanke om försök till grov stöld.

Mannen som anhölls igår kommer att förhöras.

– Det ska arrangeras ett förhör, men jag har ännu inte träffat honom. Jag har inte ens pratat med någon utredningsman än, sa Ola Salomonsson, mannens försvarare, till Metro i går.

”Det är ovärderligt”

De regalier som lades i Karl IX:s och Kristina den äldres kistor inför deras respektive begravningar har tidigare beskrivits som ”i en klass för sig”. Karl IX:s krona är i guld, bergskristall, emalj och pärlor. Kristina den äldres krona är utförd i guld och svart emalj, utan ädelstenar.

Catharina Fröjd, kommunikatör vid Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, säger att hon inte kan uppskatta vilket värde regalierna har.

– Det är väldigt svårt att säga. Det är ovärderligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppmaningen till tjuvarna – ta hand om stöldgodset

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppen mot Strängnäs domkyrka