Publicerad:
Uppdaterad:

Linde: ”Fullständigt oacceptabelt”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson.

OBS! Den här artikeln är skriven av en person som uppträder under ett annat namn.

Han heter egentligen Alexander Fridback. Det finns två nyhetsartiklar publicerade om detta i Aftonbladet 2016-09-03.

Alexander, 34, är SD:s hemliga desinformatör

Har agerat skickligt – och lurat många

Ingen i Vänsterpartiet, eller i dess biståndsorgan VIF, säger sig känna till frågetecknen kring biståndspengarna till Borotba.

Eller att Borotba öppet kämpar med pro-ryska separatister.

– Det är en fullständigt oacceptabel hållning. Vi försvarar Ukrainas territoriella integritet, säger Hans Linde (V).

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde har själv träffat Borotba vid ett par tillfällen.

När partiet ingick samarbetet var förhoppningen att det skulle bli ett "försök till någon form av demokratiskt vänsterparti i Ukraina".

– Men vi har sett, i synnerhet under senaste åren i samband med turbulensen i landet och Rysslands intervention, att partiet närmast kollapsat.

”Försvarar Ukrainas territoeriella integritet”

Han känner till att Borotba och ryska Vänsterfronten samarbetat. Om Vänsterfrontens kopplingar till Kreml säger han:

– Det här är små vänsterorganisationer som det finns många olika bilder av och rykten runt. Vänsterfronten har flera av sina ledare fängslade i Ryssland efter att ha organiserat sig mot Putin. Men jag har noterat att det funnits den typ av anklagelser och kritik mot den här organisationen.

Enligt Linde är det nytt för honom att Borotbamedlemmar strider med pro-ryska separatister. Linde kände inte heller till att grundaren Viktor Sjapinov nyligen deltog i en konferens i Moskva som utropade "Folkrepubliken Charkiv"  och sa sig verka för utbrytande av regionen från Ukraina.

– Det är en fullständigt oacceptabel hållning. Vi försvarar Ukrainas territoriella integritet. Om Borotba tar sådana typer av ställningstaganden, understryker det vikten av att vi inte längre har samarbete med dem.

Om de ekonomiska frågetecknen, hur VIF:s biståndspengar överförts och använts, säger Hans Linde:

– Jag sitter inte i VIF:s styrelse, så det är bättre att du pratar med dem om den typen av detaljer.

”Värnade om ryska minoriteten”

Stefan Kudryk satt fram till för några månader sedan i VIF:s styrelse och var medansvarig för Borotbaprojektet. Inte heller han säger sig känna till separatismen hos Borotba.

– Däremot vet jag att de värnade om den ryska minoriteten, och det tycker jag man kan göra utan att vara Putinvänlig. Att enskilda medlemmar strider med separatister är ju inte bra.

När han får reda på ledarens deltagande i Moskvakonferensen, om att bryta ut Charkivregionen ur Ukraina, säger Kudryk:

– Det förvånar mig att ledarna tar så tydlig ställning. Vi har sett dem som en hyfsat stabil, progressiv vänster.

Enligt Kudryk godkände Sida överföringen av bistånd via VIF till ett privatkonto. Men när han tog över projektet 2013 hade Sida infört andra regler.

– Vi sa till dem att Sida har nya tydliga regler som vi måste följa. De förstod inte hur tydliga kraven var. De var tvungna att omforma sig till en juridisk person, och det var mycket krångel.

Han kände inte till revisorsrapporten 2010 som ska vara förfalskad.

– Det var före min tid.

”Måste titta närmare”

Ann-Margrethe Livh, VIF:s ordförande, betonar även hon att samarbetet upphört. Enligt henne var Borotbas huvudmål under V-samarbetstiden att kämpa mot nazistiska partiet Svoboda.

– Det var ungdomar som inte alls var krigiska utan tog avstånd från våld. Jag vet inte vad som hänt efter 2011-2012 när vi avslutade samarbetet. Om någon flippat ut, eller saker gått åt fel, kan jag bara beklaga.

Livh har svårt att kommentera att överföringen av bistånd gjorts till ett privat konto tillhörande en kvinna nära ledarna.

– Jag måste titta närmare på det. Alla biståndsorganisationer har problem med sådana saker. Man jobbar med länder i krig, men principiellt är det inte ok. Vi gör inte så.

Att den revisorsrapport som lämnades till VIF 2010 från Borotba är falsk tror Livh inte stämmer.

– Då vill jag se det. Alla rapporterna har gåtts igenom av styrelsen, våra revisorer, av Sida. Om någon påstår en sådan sak får den anmäla det och tala om det för oss.

En ukrainsk internrevisor berättar för Aftonbladet att hon larmade VIF om detta 2011, men att X (kontakt på VIF, reds anm) velat tona ned förfalskningen.

– Nu är det 2015 och jag kan naturligtvis gå tillbaka och kolla det. Att X skulle ha fått den informationen utan att ha meddelat styrelsen låter för mig helt otroligt.

Lisa Röstlund
Egor Putilov

Publicerad:
Publicerad: