Icas kundtidning pudlar – hyllade fascistdiktatorn

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2013-12-25

Ica raderar artikel efter kritik

Fascistdiktatorn Benito Mussolini gjorde mycket gott för Italien.

Det slås fast i det nya numret av Icas tidning Buffé.

– Det är så dumt skrivet så det inte är sant, säger Henrik Arnstad, författare till boken "Älskade fascism - de svartbruna rörelsernas ideologi och historia".

Nyligen damp det senaste numret av Icas tidning Buffé ned hos en stor del av svenska folket. I kundtidningen, som har en upplaga på två miljoner exemplar, finns ett tryffelreportage från Italien som har väckt uppmärksamhet. Det är chefredaktören Tony Wallin som besökt "Tryffeldalen" i regionen Marche. Det visar sig att tryffelns historia i området är tätt sammanbunden med den italienska diktatorn Benito Mussolini, som styrde Italien mellan 1922-1943, och brukade bo i regionen på sina resor. Wallin beskriver det kluvna förhållande till diktatorn som befolkningen i dag har.

"Gjorde en hel del gott"

Sedan beskriver han själv Mussolini som en ledare som hade goda sidor. "Innan det gick överstyr och han slog sig i slang med Hitler hann Mussolini göra en hel del gott för regionens befolkning, skriver han". I den webbartikel, som det hänvisas till i tidningen, utvecklas historiebeskrivningen:

"Fram till 1936 hade den fascistiska ideologin inga rasistiska inslag", skriver Wallin.

Men enligt författaren Henrik Arnstad, som skrivit flera böcker om fascism och nazism, är detta långt ifrån sanningen.

– Ideologin var rasistisk från första sekunden. Den var anti-slavisk. Sedan var det kriget i Etiopien där de använde senapsgas mot den svarta befolkningen. Det är så dumt skrivet så det inte är sant, säger han.

Arnstad tror inte att chefredaktören har skrivit texten av illvilja.

– Det som har hänt är att han rest ned till Italien och haft väldigt trevligt. Sedan har han stött på den starka minneskulturen som finns kring Mussolini, inte minst i dag. Han är en älskad person i stora delar av Italien. Enligt den myten var Mussolini och fascismen jättefint och bra ända tills Mussolini stötte på Adolf Hitler 1936. Det var den elaka tysken Hitler som förstörde fascismen, det är den myten som chefredaktören har gått på, att det är någon sorts sanning, säger han.

"Missar att det startade som mordorgie"

Men enligt Arnstad finns det stora luckor i beskrivningen av Mussolini i Buffé.

– Det man missar är att fascismen startade som en mordorgie i Italien. Svartskjortor åkte runt och sköt ihjäl människor som man behagade och mördade tusentals italienare. Chefredaktören har väl i sin hårresande okunskap gått på den här italienska myten om att fascismen var ädel och nobel tills Hitler förstörde Mussolini, säger han.

Han menar dessutom att det är extra allvarligt att artikeln dyker upp i en mattidning som Buffé.

– Det är värre att det här står i Buffé än på nazistiska webplatser. När sådana här artiklar dyker upp i en vanlig mattidning riskerar det att bli så att folk tänker att det inte var så farligt med fascismen, säger Henrik Arnstad.

Ica har raderar texten

Tidningen Buffé har Ica Sveriges vd som ansvarig utgivare, men görs av medieföretaget OTW. Men efter att läsare hört av sig till Ica har man nu valt att ta bort webbartikeln från sin hemsida.

– Vi uppfattade texten som onyanserad när det gällde Mussolini. Den beskrev vissa delar av det han gjort men utelämnade de människorättsbrott som han stod bakom. Vi tyckte texten var olämplig och därför har vi valt att ta bort den, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Ica Sverige.

Hon berättar att man nu ska följa upp vad det är som har gått fel.

– Artikeln är publicerad av redaktionen för Buffé och Ica centralt har inte uppmärksammat det förrän i går. Exakt hur rutinerna ser ut och hur vi kan säkra att de blir tryggare får vi se över. Vi får prata med redaktionen för Buffé och se över om man ska justera deras rutiner för godkännande av texter. Men det får vi ta när det blir vardag.

Chefredaktör beklagar

Buffés chefredaktör Tony Wallin beklagar i en skriftlig kommentar det som hänt.

– Det var inte min avsikt att skönmåla fascismen då jag skrev artikeln om mitt besök i Tryffeldalen och den kompletterande texten om Mussolini. Jag var förvånad över de blandade känslor inför Mussolini som jag mötte i Tryffeldalen. Tyvärr blev mina formuleringar av detta alltför lättsamma. Det beklagar jag och ber om ursäkt för, skriver han.