”Mycket talar för att Lasermannen är skyldig”

Publicerad 2017-12-13

Blanka Zmigrod, 68, blev hotad av Lasermannen, John Ausonius.

Dagen efter mördades hon.

I dag ställs Ausonius inför rätta i Tyskland för det 25 år gamla mordet.

– Mycket talar för att han är skyldig, säger Gellert Tamas, författare till boken ”Lasermannen – en berättelse om Sverige”.

I en ny dokumentär berättar Tamas historien om mordoffret Blanka Zmigrod – kvinnan som överlevde nazisternas dödsläger men dog av en kula i huvudet på sin ålders höst.

SE DOKUMENTÄREN HÄR:

Gellert Tamas konstaterar att det som hittills kommit fram om utredningen är att åklagaren i Frankfurt har starka indicier mot Lasermannen, John Ausonius.

– Det ska bli intressant att se om det finns något mer än indicier – om polisen till exempel har säkrat dna som om binder Ausonius till mordplatsen. Om de inte har något mer, om det här blir ett indiciemål – då kan det sluta hur som helst, säger Gellert Tamas.

Om Lasermannen blir dömd för mordet på Blanka Zmigrod ska han enligt en överenskommelse avtjäna sitt straff i Sverige. John Ausonius sitter redan på livstid i Sverige, dömd för ett mord och för att ha skjutit mot elva personer.

Ausonius kan förmodas klara sig utan tolk vid rättegången i Frankfurt. Han pratar utmärkt tyska, han gick i Tyska skolan i Stockholm och båda hans föräldrar var tyskspråkiga.

Anklagade henne för stöld

Hittills har nästan ingenting varit känt om Blanka Zmigrod, den 68-åriga kvinnan som blev mördad i Frankfurt 1992.

Gellert Tamas tecknar i den nya dokumentären ”Lasermannen och mordet på Blanka Zmigrod” ett berörande porträtt av en kvinna som överlevde nazisternas dödsläger och som på sin ålders höst jobbade i garderoben på restaurang Mövenpick i centrala Frankfurt. Det var här hon mötte Lasermannen.

Efter ett restaurangbesök ringde en upprörd Ausonius till restaurangen och anklagade garderobsvärd­innan – Blanka Zmigrod – för att ha stulit hans elektroniska kalender.

Några dagar senare ska Ausonius, enligt vittnesuppgifter, ha kommit in på restaurangen och hotat den 68-åriga kvinnan.

Fantombilden liknar Ausonius

Följande kväll blev Blanka Zmigrod ihjälskjuten när hon var på väg hem. Gärningsmannen kom på cykel och dödade henne med ett skott i huvudet, avfyrat på nära håll, innan han stal hennes handväska och försvann.

En fantombild baserad på vittnesuppgifter visades senare upp i tysk tv. Likheten med Ausonius är påtaglig.

John Ausonius bredvid fantombilden skapad av den tyska polisen efter mordet.

”Han sa inte nej”

I den nya dokumentären berättas det om flera detaljer som kan tänkas knyta Ausonius till brottet.

– Jag kan tänka mig att han har den personlighet som kan begå en handling av den här typen. Han reste mycket mellan Sverige och Tyskland och Sydafrika vid den här tiden och han hade förmodligen alla adresser och koder och information om sina vapen i det här fickminnet, det var nog viktigt för honom, säger Gellert Tamas.

Tamas, som intervjuat Ausonius vid upprepade tillfällen, säger att han pressat honom kring mordet på Blanka Zmigrod.

– Han erkände allt annat. Men när jag frågade om Blanka var han först tyst en stund. Sedan sa han: ”Du måste förstå att det ligger inte i mitt intresse att hamna i bryderi med den tyska rättvisan också”. Han förnekade det aldrig.

– Väldigt mycket talar för att det är Ausonius som mördade Blanka. Han hotade henne, han hade vapen och ammunition. Fantombilden är lik. Och så det att mannen som mördade henne tog hennes väska – det ligger nära till hands att tänka sig att Ausonius tittade i väskan och såg att fickminnet inte låg där och att han därför köpte ett nytt följande dag på flygplatsen, säger Gellert Tamas.

John Ausonius ställs inför rätta i Tyskland för mordet på Blanka Zmigrod. ”Jag kan tänka mig att han har den personlighet som kan begå en handling av den här typen” säger Gellert Tamas, författare till boken ”Lasermannen”.

”Ett indiciemål”

Det är delvis på grund av Tamas bok ”Lasermannen” som det tyska rättsväsendet fick upp ögonen för John Ausonius.

2011 avslöjades den högerextrema terrororganisationen NSU. Gruppen ligger bakom en serie mord på utlandsfödda människor och tysk polis och säkerhetspolis började i ett tidigt skede titta på deras eventuella kopplingar till John Ausonius. Svensken och hans ”ensamma kamp” mot invandringen har lyfts fram i som en förebild i högerextrema kretsar i Tyskland.

I samband med detta läste politiker från vänsterpartiet Die Linke ”Lasermannen” och lyfte därefter frågan i riksdagen: Varför hände ingenting i utredningen kring NSU – och varför utreddes inte mordet på Blanka Zmigrod.

Politikernas initiativ blev startskottet för den polisutredning som nu har lett till att svensken står inför rätta i Tyskland.

– Varje mord är fruktansvärt, i det här fallet är det om möjligt ännu värre eftersom det handlar om en överlevande från Auschwitz och Förintelsen. Att en facklitterär bok debatteras i den tyska riksdagen och kan bidra till att ett offer och hennes familj får upprättelse, och en eventuell mördare döms, det känns både mäktigt och viktigt, säger Gellert Tamas.