Politiskt jordskred hot mot Merkel

Wolfgang Hansson om delstatsvalet i Bayern

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Den traditionella Oktoberfesten har precis avslutats i München. Ölen har flödat precis som vanligt. Det har varit lederhosen, dirndlklänningar och bretzels (salta kringlor) för hela slanten.

Men någonting har hänt i Bayern som väntas resultera i ett politiskt jordskred av episka dimensioner på söndag. Ett utbrott som kan hota Angela Merkels maktställning.

De bayerska kristdemokraterna CSU har haft samma ställning i Bayern som socialdemokraterna i Sverige hade under sin storhetstid. Minst hälften av rösterna vid delstatsvalen har varit rutin. De har styrt delstaten i 61 år, de flesta av dem i ensamt majestät.

Men migrationskrisen 2015 verkar ha kastat grus i det tidigare så väloljade maskineriet.

För första gången utmanas CSU nu från höger, något som partiets legendariske ledare Franz Josef Strauss varnade för att partiet aldrig fick tillåta.

CSU:s problem är att de regerade ihop med Angela Merkel när flyktingkrisen slog till. Merkel öppnade dörren för en dryg miljon flyktingar vilket många av CSU:s väljare kraftigt ogillade.

Partiledaren Horst Seehofer försökte redan under flyktingkrisen distansera sig från Merkels flyktingvänliga politik genom att öppet frondera mot henne, bland annat med att bjuda in Ungerns premiärminister Viktor Orban att besöka Bayern.

De bayerska kristdemokraterna CSU:s partiledare Horst Seehofer.

Utmanar Merkel

På samma sätt har han som inrikesminister i Merkels koalitionsregering öppet utmanat henne i flyktingfrågan.

Effekten verkar dock inte ha blivit den önskade. CSU tappar väljare både till höger och vänster.

Många av CSU:s traditionella väljare verkar ha charmats av högerpopulistiska Alternativ för Tysklands, AfD, locktoner. Enligt opinionsmätningarna får de tio procent av rösterna. Vid de förra delstatsvalen ställde de inte upp.

Även miljöpartiet De Gröna väntas plocka många röster från CSU och putta bort socialdemokraterna från positionen som näst största parti.

Det är ett helt nytt politiskt landskap som är på väg att växa fram i Tysklands mest välmående delstat och därmed Europas rikaste region. Trots en låg arbetslöshet på 2,8 procent och en ekonomi som går som tåget är väljarna beredda att göra slut med partiet som varit garanten för denna utveckling.

Bakslag

Det bådar inte gott för Angela Merkels redan bräckliga koalitionsregering. Ett kraftig bakslag för CSU i Bayern gör att partiet känner ett behov av att markera sin särart gentemot systerpartiet CDU lett av Merkel. Regeringen kommer att få ännu svårare att nå kompromisser i frågor som rör migration och lag och ordning. I värsta fall kan CSU:s tapp leda till att regeringen spricker.

I så fall är risken stor att Merkel sätter punkt för sin politiska gärning i ett läge där Europa är mer instabilt än på mycket länge.

Valet i Bayern ser ut att bli ytterligare en bekräftelse på högerpopulisternas framgångsvåg. Tio procent i en delstat där det redan existerar ett osedvanligt konservativt högerparti är en väldigt hög siffra. När AfD i de nationella valen förra året fick nästan 13 procent gick det en chockvåg genom Tyskland där inget högerextremt parti lyckats ta plats i förbundsdagen sedan andra världskriget. Sedan dess har AfD växt ytterligare i opinionsmätningarna. Inte minst på grund av frågetecknen kring Merkels regeringsduglighet.

Ny Merkel behövs

Men parallellt med denna högervridning finns också en motrörelse. Miljöpartiet går fram både nationellt och i Bayern med en traditionell miljöpolitik och en linje där tolerans och öppenhet fortfarande är centrala begrepp.

De verkliga förlorarna är de stora traditionella partierna. Det behövs en ny Merkel för att väcka dem till liv igen.