Kravet: Skrota USA:s valsystem

Publicerad 2016-11-16

Hillary Clinton fick en miljon fler röster än Donald Trump – men Trump vann valet.

Nu höjs röster för att valsystemet med elektorer ska skrotas.

– Det är ett daterat, odemokratiskt system som inte speglar vår moderna samhälle och det måste bytas ut omedelbart, säger senatorn Barbara Boxer.

Rösträkningen i USA är ännu inte avslutad. Men på tisdagskvällen hade Clintons övertag i den så kallade "popular vote" passerat en miljon, enligt Politico.

Att Clinton fick fler röster men ändå förlorade beror på det amerikanska valsystemet.

Medborgarna utser inte sin president i direkta val. Presidenten väljs i stället av 538 representanter, så kallade elektorer, som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet (mer om detta här).

”Vinner med två miljoner röster”

Nu lägger den demokratiske senatorn Barbara Boxer fram ett lagförslag om att avskaffa systemet.

– Det här är det enda ämbetet i landet där du kan få flest röster och ändå förlora, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Hon utvecklar resonemanget i en intervju med NBC.

– När alla röster är räknade kommer Hillary Clinton att ha vunnit med en marginal som kan överstiga två miljoner och hon är på väg att vinna fler röster än någon annan president i historien utom Barack Obama.

Även Clintons utmanare Bernie Sanders har öppnat för en ändring.

Osannolikt att det går igenom

Förslaget anses inte ha speciellt stor chans att gå igenom eftersom det kräver en grundlagsändring. Det betyder att även om det går igenom i både senaten och representanthuset (som båda kontrolleras av Republikanerna) så måste även tre fjärdedelar av alla stater godkänna beslutet.

Och även om det skulle gå igenom så skulle det inte stoppa Donald Trump från att vinna detta val.

En möjlighet som däremot lyfts fram just nu av (väldigt optimistiska) demokrater är att några av de elektorer som förbundit sig att rösta på Trump ändrar sig och istället lägger sin röst på Clinton.

”Löjlig fantasi”

I skrivande stund har över 4,3 miljoner människor skrivit under ett upprop som uppmanar elektorerna att ändra sig. Även om detta är tekniskt möjligt framstår det som ännu mer osannolikt än en grundlagsändring.

Under USA:s historia har endast en handfull elektorer ändrat sig i omröstningen, som har en mer ceremoniell funktion. Andrew Prokop, skribent på sajten Vox.com, dömer ut initiativet som "en löjlig fantasi".

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

ANNONS