Valet löser inte konflikten om Katalonien

Den som tror att dagens nyval ska lösa den katalanska knuten blir sannolikt besviken.

Opinionen för och emot självständighet är fortfarande djupt delad.

Det behövs nya grepp för att lösa krisen.

Premiärminister Mariano Rajoy tog en risk när han så snabbt utlyste nyval i Katalonien. Kanske trodde han att folk av ren rädsla för bråk skulle avstå från att rösta på något av självständighetspartierna.

Opinionsmätningarna visar tvärtom att ingenting verkar ha ändrats. Fortfarande är Katalonien delat mitt itu när det gäller önskan om självständighet.

Går självständighetssidan än en gång segrande ur striden blir det problem för Rajoy. Det här valet har han ju själv kallat till. Han kan inte gärna olagligförklara det.

Samtidigt har han visat att Spanien inte accepterar ett självständigt Katalonien. Han har använt lagens fulla kraft för att markera det. Flera av självständighetsledarna sitter häktade i väntan på rättegång. Förre regionpresidenten Carles Puigdemont befinner sig i exil i Bryssel och vågar inte åka hem av rädsla för att bli gripen.

Förödmjukade

Andra har tvingats till förödmjukande avbön för att få behålla sin frihet men riskerar fortfarande åtal. Hur man än ser det har många av ledarna vikit sig för Madrid och deras hjältegloria bland anhängarna har hamnat rejält på sned.

Självständighet för Katalonien ligger mycket långt bort oavsett hur det går i dagens val.

Mest troligt är att ingendera sidan vinner och att det hela slutar i ett dödläge där alla frågor fortsätter hänga över regionen som en våt filt.

Grundproblemet är fortfarande att Madrid med stöd av grundlagen vägrar ge Katalonien full frihet.

Detta i kombination med ett inte ens hälften av katalanerna själva verkar vilja ha självständighet gör att varje steg i den riktningen i dag framstår som orealistiskt.

Misshandla

Till och med självständighetsivrarna borde inse att det inte går att strunta i de många som vill fortsätta tillhöra Spanien.

När Katalonien utropade självständighet i oktober svarade Madrid med att upplösa det regionala självstyret och direktstyra provinsen. Detta efter att först ha låtit polis misshandla väljare som röstade i den olagliga folkomröstningen.

Konflikten har rivit upp enormt mycket känslor och polariserat det spanska samhället men också Katalonien. Det kommer att ta mycket lång tid att läka dessa sår.

Även om det känns som risken får våld i valets spår inte är överdrivet stor.

Konflikten har redan fått negativa effekter både för den den katalanska och spanska ekonomin. Ett stort antal företag har redan flyttat sina huvudkontor från Katalonien till andra platser i Spanien. Människor från övriga Spanien har i protest börjat bojkotta produkter från Katalonien.

Ett självständigt Katalonien är inte realistiskt i dagens politiska situation. Inte minst för att provinsen då skulle kastas ut ur EU och därmed förlora sin gynnade ekonomiska ställning.

Många katalaner är oerhört besvikna på att EU vägrat att agera medlare. De hade hoppats att Europa skulle vara villigt att trycka på Madrid för att åtminstone få igång samtal.

Ska krisen på sikt kunna lösas måste premiärminister Rajoy inleda någon form av dialog med Katalonien och självständighetsivrarna. Annars är risken att självständighetsrörelsen växer på sikt.

Kanske kan ett utökat självstyre bli en möjlig kompromiss i framtiden när känslorna lugnat ner sig.