Julen 2015

Här är julklapparna som folk vill ha i år

NYHETER

Glöm ”årets julklapp” – här är produkterna som är hetast just nu

Vinylspelaren är glödhet i julhandeln.

Enligt sajten Prisjakt, som tittat på årets tekniktrender, är klassikern poppis i år.

– Det finns ett genuint intresse för vinylskivor i dag, säger Daniel Haaf på Prisjakt.

Årets julklapp robotdammsugaren i all ära, men en av de elektronikjulklappar som det klickas mest på just nu är en återvändande klassiker. Efter CD-skivor, mp3-filer och streamingtjänster har vinylskivor blivit hett igen, berättar Daniel Haaf på prisjämförelsesajten Prisjakt.nu. Han kollat vilka produkter det klickas mest på i julhandeln – och berättar att skivspelaren är populär igen.

– Det är en av de kategorier som visar en positiv trend, säger Daniel Haaf.

– Fler och fler stora artister väljer att inte släppa sin musik på streamingtjänster som Spotify. De vill gärna släppa på skiva och många släpper även på vinyl. I USA så gick ju RIAA (Recording Industry Association of America) ut och sa att försäljningen av vinylskivor ger större inkomst och växer snabbare än streamingmarknaden. Så det är inte bara någon fluga eller liknande, utan det finns ett stort genuint intresse för vinylskivor i dag.

Spelkonsoler ökar stort

Bland de andra elektronikvaror som är extra heta just nu nämner Daniel Haaf mediaspelare, mobiltelefoner, actionkameror och spelkonsoler. I den sistnämnda kategorin, som ökat med 55 procent i intresse jämfört med i fjol, står det mellan Xbox One och Playstation 4. Men enligt klicktrenderna blir det knappt någon match mellan de två giganterna.

– Playstation 4 är den som är mest populär och den som säljer absolut bäst i dag, säger Daniel Haaf.

– Man pratar om väldigt stora fördelar för Playstation 4, inte bara i Sverige utan i hela världen. Playstation 4 kom ju ut före Xbox One och låg bättre till prismässigt. Plus att prestandan i konsolen är bättre. Bara dessa tre saker spelar stor roll.

Men, som vinlyspelaren kanske redan bevisat, så är det inte alltid den senaste modellen som vinner. Iphone 6s, som släpptes i oktober, får se sig besegrad av sin föregångare i mobiltelefonkategorin.

Apple på mångas önskelistor

– Just nu så är det den förra årsmodellen, Iphone 6, som är mest populär, tillsammans med Googles senaste flaggskepp, Nexus 6P. Sedan har vi ju givetvis Samsung och Sony också, så det är de storspelarna som toppar den kategorin, säger Daniel Haaf.

Klart är att Apple tycks finnas på mångas önskelistor – även när det kommer till mediaspelare.

– Den fjärde generationens Apple TV-modell är den senaste och det är också den som det är störst intresse för just nu. Den är dyrare än huvudkonkurrenterna Chromecast 2 och Chromecast Audio, men absolut mest populär.

Och givetvis klickas det också på robotdammsugaren. Köpintresset för årets julklapp ökade mellan oktober och november – med 160 procent.

– Troligen kommer intresset att fortsätta lite in i december, för att sedan avta.

Robotdammsugarna fick enormt intresse i pressen och ökningen är tydlig, men vi räknar med att den avtar nu när det skrivs mindre om produkterna, säger Daniel Haaf.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Julen 2015

LÄS VIDARE

Spara tusenlappar på att välja rätt butik

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2015

Playstation 4

Apple TV

Xbox One

Iphone

Apple

Sony