Världen håller andan

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-12-12

Utkast till nytt klimatavtal är klart

PARIS. I dag kan världen få sitt första klimatavtal på 20 år – förhandlingar har pågått hela natten och vid lunchtid ska ett utkast presenteras.

Sedan tidigt i morse har det varit rusning efter de biljetter som krävs för att vara med i plenisalen där förslaget ska läsas upp.

Den franske presidenten Francois Hollande anländer till Le Borget på morgonen för att hålla tal till delegaterna.

Tidsgräns efter tidsgräns har spruckit. Det franska ordförandeskapet hade satt en ursprunglig deadline till klockan 18:00 på fredagen, men snart stod det klart att den tiden inte räckte till. Därefter sattes stoppet till klockan nio på lördagsmorgonen och nu är det alltså 11:30 som gäller.

Men att det finns en text att presentera är klart. Under natten har det franska ordförandeskapet skrivit texter, fört samtal med länder och delegationer har suttit i möten hela natten. Förhandlingarna ska ha varit känslosamma men gått framåt.

Hollande ska tala

Under förmiddagen väntas Frankrikes president Francois Hollande anlända till Cop21-mötet i Le Bourget, cirka 20 minuter utanför centrala Paris. Han ska hålla ett tal till delegaterna tillsammans med FN-chefen Ban Ki-moon.

Den som vill delta inne i plenisalen har fått köa för biljetter, som skulle släppas vid åttatiden på morgonen.

Många länder slogs ända in i det sista för att få med sina skrivningar i avtalet. Från flera håll framhålls en stor oro för att det nya förslaget ska vara så urvattnat att många viktiga delar helt saknas. Detta för att ett avtal ska bli möjligt att enas om.

Sverige skickade tillsammans med en rad andra länder i natt ett brev till Laurent Fabius med en uppmaning om stöd för att rättviseaspekter ska tas in i avtalet.

Mänskliga rättigheter, jämställdhet och ursprungsbefolkningarnas rättigheter var det man särskilt tryckte på. För Sveriges del undertecknades brevet av delegationsledaren, klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Innan förslaget presenteras för de 195 länderna måste det översättas till FN:s sex officiella språk. När det slutgiltiga utkastet presenteras ska länderna studera avtalet i några timmar för att sedan mötas i ett sammanträde för att eventuellt anta avtalet.

Demonstrationer väntas

Det nya utkastet ska enligt TT vara tydligare med att rika länder måste hjälpa fattigare länder att betala den klimatanpassning som behövs. Samtidigt har långsiktiga mål för utsläppsminskningar blivit luddigare.

Många länder har även sagt att tvågradersmålet inte är tillräckligt för att få bukt med jordens globala uppvärmning. De har istället krävt ett mål på en och en halv grad. I det nya förslaget tar man ett steg i den riktningen, enligt Åsa Romson.

Inne i centrala Paris väntas i dag ske en rad olika klimatdemonstrationer i anslutning till politikernas möte. Under de två veckor som förhandlingarna pågått har en rad mindre manifestationer genomförts för att sätta press på ländernas delegationer. Även i inledningen av Cop21 hölls en demonstration.

Frankrike har dock dragit in tillstånden för liknande sammankomster, till följd av säkerhetsaspekten efter Paris-attackerna för några veckor sedan. Därför har manifestationerna skett utan tillstånd. Den största som sker i dag klockan 12 har dock fått tillstånd att hållas av polisen, uppger arrangörerna för nyhetsbyrån AP. Den väntas samla tusentals demonstranter med start vid Triumfbågen. Gatorna runt om har målats gula, för att efterlikna solstrålar, av Greenpeace. Färgen uppges ska försvinna av sig själv.

Jorden håller
andan

Följ ämnen i artikeln