Regeringens nya hårda taktik mot övergreppen

Uppdaterad 2016-01-18 | Publicerad 2016-01-17

Regeringen tar till tuffare åtgärder efter sexuella övergreppen i Kungsträdgården.

Unga män ska utbildas till en bättre kvinnosyn och det ska bli lättare att straffa näthatare.

– Rättssamhället får inte svika unga kvinnor och deras rätt till sina kroppar, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Efter övergreppen i Köln, Kalmar och på ungdomsfestivalen We are Sthlm ska regeringen nu vidta åtgärder för att förebygga att liknande saker sker igen.

Jämställdhetsministern har gett Skolverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) i uppdrag att ta fram utbildningsprogram för att ändra synen på maskulinitet och normer i samhället.

Syftet är att förebygga sexuella övergrepp.

– Vi måste se till att slaget inte utdelas eller våldtäkten inte sker, säger Åsa Regnér, som kommer att presentera metoderna mer konkret under våren.

”Triggar varandra”

Ett fokus kan vara att män i grupp inte triggas av varandra att begå sexuella övergrepp.

– Har man en nedvärderande kvinnosyn och umgås med andra män som också har det kan det trigga till att begå sexuella brott, säger Åsa Regnér.

Inrikesminister Anders Ygeman tror att det behövs flera åtgärder från rättssamhället. Bland annat ska polisen jobba fram metoder för hur det ska bli tryggare för unga tjejer att vara på festivaler och liknande.

– Rikspolischefen har gett den nationella operativa avdelningen i uppdrag att kartlägga hur vanligt förekommande det här är på festivaler, säger Anders Ygeman.

Dessutom är det viktigt att kvinnor polisanmäler övergrepp för att polisen ska kunna utreda den här typen av brottslighet.

Hårdare straff för näthatare

Övergreppen på offentliga platser har väckt starka reaktioner. Många sidor på sociala medier har svämmat över av hot och hat efter att det blev känt att många av de misstänkta förövarna var asylsökande män och ensamkommande flyktingbarn.

Anders Ygeman vill också skärpa straffen mot de som hotar och hatar på nätet, vilket kommer att presenteras i en utredning i februari.

– Rättssamhället får inte svika unga kvinnor och deras rätt till sina kroppar. Därför vill jag nu ändra lagstiftningen så att det blir enklare att fälla gärningsmän som gör sig skyldiga till fridskränkning på nätet. Den lag vi har idag skrevs på 60-talet när nätet inte fanns och det här fenomenet var okänt, säger han.

Vill ge nyanlända introduktion

Men de båda ministrarna tycker inte att fokus ska ligga på förövarnas bakgrund.

– Det är inte så att sexuella trakasserier kommer med flyktingar, det har vi en alldeles egen tradition av tyvärr. Det är ett brott som har förekommit hela vägen. Men det är klart att kvinnorörelsen i Sverige har gjort jättestora framsteg och kommer man från en helt annan kontext så måste vi ha en introduktion i Sverige där vi pratar om jämställdhetsfrågor, öppenhet och sexualitet, säger Anders Ygeman.

– Den här sortens program jag pratar ska även finnas för nyanlända och i SFI. Det ska finnas i det Sverige vi har i dag, säger Åsa Regnér.