Sista chansen till ersättning trots nya fall

TT

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2019-03-12

För dem som drabbats av narkolepsi som en biverkning av Pandemrix-sprutan 2009 är det i år sista chansen att ansöka om ersättning. Arkivbild.

För dem som drabbats av narkolepsi som en biverkning av Pandemrix-sprutan 2009 är det i år sista chansen att ansöka om ersättning, trots att patienter fortfarande diagnosticeras, det skriver SR Vetenskapsradion.

Enligt Ann-Marie Landtblom, professor i neurologi vid Uppsala universitet, beror det på att patienterna inte alltid får rätt diagnos från början.

– Det är viktigt att förstå att diagnosen ibland kan vara väldigt svår. Vi har sett patienter som insjuknade efter vaccinationen men som har fått andra, felaktigt ställda diagnoser. De senaste åren har jag haft åtta patienter som insjuknade 2009-2010, men som först nu fått sin rätta diagnos och behandling, säger hon till Vetenskapsradion.

Det kan handla om patienter som fått diagnoserna blodbrist eller utmattningssyndrom eftersom symptomen initialt inte varit så tydliga. Ett annat problem, menar Ann-Marie Landtblom, är att kunskapen kring narkolepsi inte alltid är så stark inom alla delar av vården.

– Det är inte alls sällsynt med mycket lång fördröjning av diagnosen. Så jag anser att man borde överväga att förlänga det här fönstret för bedömning, säger hon till Vetenskapsradion.

Trots att narkolepsi är svårdiagnosticerad och det kan dröja innan man får rätt vård finns inga planer på att förlänga gränsen för att söka ersättning, som för alla läkemedelsskador går vid tio år, säger Anders Hultman, skadechef och vice vd på Läkemedelsförsäkringen till Vetenskapsradion.