Glädjebeskedet för äldre – coronaanpassat kulturutbud

Publicerad:
Uppdaterad:
Äldrenämnden i Uppsala har tidigare pekat på att det finns ett behov av att stärka upp kulturen för personer som bor på vård- och omsorgsboenden
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Äldrenämnden i Uppsala har tidigare pekat på att det finns ett behov av att stärka upp kulturen för personer som bor på vård- och omsorgsboenden

NYHETER

Kulturupplevelser har minst sagt varit en bristvara för den grupp som varit kraftigast isolrade under pandemin: de äldre. Kulturnämnden avsätter nu därför 300 000 kronor för ett ökat kulturutbud på kommunens vård- och omsorgsboenden.

– Det här är ett sätt att minska ensamheten. De äldre har varit väldigt isolerade från nära och kära och behöver något stimulerande och roligt, säger Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande.

Möjligheten att ta del av kulturevenemang har minskat avsevärt för de allra flesta under coronapandemin – i synnerhet personer som tillhör riskgrupper. För kommuninvånare som bor på vård-och omsorgsboenden har det varit särskilt svårt, då besök utifrån inte varit möjliga under stora delar av pandemin.

För att minska isoleringens effekter avsätter kulturnämnden nu 300 000 kronor för att skapa ett coronaanpassat kulturutbud till främst äldre på vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommun.
– De äldre har verkligen drabbats hårt, speciellt de som bor på boenden. Det här är ett sätt att minska ensamheten och se till att de kan nås av kultur under pandemin. Det är samtidigt ett sätt att stärka kulturen, säger Linda Eskilsson.

Digitala konserter, Jacke Sjödin och sitt-tango

Konkret handlar det om ett digitalt utbud som tagits fram. Bland annat ska fyra digitala konserter ges med olika teman. Uppsalafavoriten Jacke Sjödin kommer att framföra en digital konsert. Det kommer även anordnas en digital allsångskonsert och bjudas till sitt-tango.

– Sitt-tango är ett sätt att aktivera de äldre, det är stimulerade att själv delta utifrån sina möjligheter. Det här tänker jag är bra för både den psykiska och fysiska hälsan.

Till de flesta konserter och digiala tillställningar kommer det även att tillkomma temalådor, så att vårdtagarna aktivt kan delta i evenemanget. Flera aktörer och institutioner i Uppsala bidrar också med så kallade kulturkassar, så att kulturinstitutionerna kan komma till de äldre när de inte kan ta sig ut.

Foto: Göran Ekeberg
Linda Eskilsson är kulturnämndens ordförande.

”Lärdomar bortom pandemin”

Äldrenämnden i Uppsala har tidigare pekat på att det finns ett behov av att stärka upp kulturen för personer som bor på vård- och omsorgsboenden. Många har haft ett starkt kulturintresse som har varit svårt att tillgodose, i synnerhet under pandemin.

– Tanken är att vi ska få ut bra kvalitet. Jag hoppas att de äldre på våra boenden ska få ta del av saker som de saknar, säger Linda Eskilsson och fortsätter:

– Det här har börjat som en satsning under pandemin men jag tror att vi långsiktigt kanske lär oss hur man på ett bättre sätt kan ta sång, musik och dans, alla sorters kulturupplevelser, till våra boenden.

Publicerad:

LÄS VIDARE