Johanna Frändén prisas av DN Kultur

Uppdaterad 2021-02-02 | Publicerad 2021-01-31

En ovanligt fri skribent som avläser fotboll och kultur med samma självklara precision – och gör världen större.

Nu får Aftonbladets Johanna Frändén ta emot DN Kulturs pris Lagercrantzen.

– Jag är glad, lite ödmjuk och samtidigt lite mallig, säger hon.

”En ovanligt fri skribent som avläser fotboll och kultur med samma självklara precision. I den kontinentala kvällstidningskolumnistens kostym gör hon världen större, med en kritisk blick på klimat, klick och klacksparkar.”

Så lyder juryns motivering till att Johanna Frändén, sportjournalist och kolumnist i Aftonbladet, prisas med kritikerpriset Lagercrantzen av DN Kultur.

Johanna Frändén.

– Det är jättekul och väldigt välkommet i ett övrigt tråkigt läge med pandemin, det här har lyst upp min vinter får man säga. Jag är glad, lite ödmjuk och samtidigt lite mallig, säger Johanna Frändén när Aftonbladet når henne i hemmet i Frankrike.

”Ingen skillnad på fin- och fuljournalistik”

Johanna Frändén har jobbat på tidningen i nio år. Hon är kolumnist och skriver också för Sportbladet och Aftonbladet Kultur. Hon har tidigare fått pris som Årets sportjournalist och 2020 tog hon emot Jolo-priset.

När hon tar emot Lagercrantzen sällar hon sig till en namnkunnig skara författare som Sara Danius, Lena Andersson och Ola Larsmo. Att som kvällstidningsjournalist som oftast skriver om annat än kultur få ett kulturpris känns extra roligt, tycker hon:

– Jag gör ingen skillnad på fin- och fuljournalistik. Det finns lika stora skäl att uppvärdera sport som kultur. Båda handlar om samhället och att göra saker och ting begripliga för människor.

Hur ska du fira?

– Det är inte så lätt att fira nu under pandemin. Men jag har druckit lite champagne och firat lite till och från varje helg sedan jag fick beskedet. Det blir kanske nåt nu i helgen också, sen får jag kanske gå vidare, säger Johanna Frändén.