Donald Trump

Grannfejden som kan tvinga bort Trump

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

PALM BEACH, FLORIDA. Inte alla är förtjusta i att ha ex-presidenten Donald Trump som granne.

Några av dem försöker använda en gammal uppgörelse för att tvinga bort honom från Mar-a-Lago.

– De har en rejäl uppförsbacke, säger den politiske reportern Antonio Fins. Trump har vunnit många hopplösa juridiska strider här i staden.

När Donald Trump 1993 förvandlade Mar-a-Lago från sin vinterbostad till en privat klubb så var kommunen inte särskilt förtjust. Palm Beach är ett av USA:s mest exklusiva bostadsområden där miljardärerna till grannar inte vill ha någon kommersiell verksamhet.

För att få sin vilja igenom var Trump tvungen att skriva på ett avtal som gör att han inte får bo mer än 21 dagar per år på egendomen. Detsamma gäller de som är medlemmar i den privata klubben.

Antonio Fins är reporter på lokaltidningen Palm Beach Post.

Ingen har egentligen brytt sig så mycket om avtalet under tiden Trump varit president. Men nu när han skrivit sig och som det verkar tänker bo permanent i Mar-a-Lago, åtminstone under halva året så är det ett antal grannar som surnat till och lämnat in en stämning.

– Under åren Trump varit president har det hela tiden funnits en underton från vissa grannar att de inte vill ha honom och hans klubb där, berättar Antonio Fins på lokaltidningen Palm Beach Post som de senaste åren ansvarat för tidningens bevakning av Donald Trump.

– Utåt höll de tyst. Men nu när han inte är president längre vågar de utmana honom.

Vi sitter i Antonio Fins villa i en gated community en timme bilresa från West Palm Beach. Numera sköter han mycket av sitt jobb hemifrån på grund av pandemin. Precis som många andra av lokaltidningens journalister.

Fruktar anhängarna

Tidningen har talat med flera av de grannar som lämnat in stämningen men de har hittills valt att bara framträda anonymt.

– De är inte rädda för Trump men de fruktar trakasserier från hans anhängare.

Aftonbladet har sökt advokaten som driver grannarnas fall men han har inte velat lämna någon kommentar.

Konflikter verkar följa fastighetsmiljardären vart han än går. Det är långtifrån första gången Trump går i klinch med de lokala myndigheterna.

– Genom åren har Trump bråkat om allt, berättar Fins Han har stämt kommunen i allt från att få sätta upp en hög flaggstång till att inflygningen till flygplatsen går över hans fastighet. Tittar man på de lagar och reglementen som finns borde han ha förlorat många av tvisterna. Ändå vinner han nästan alltid. Därför tror jag det blir en rejäl uppförbacke för de som vill tvinga bort ex-presidenten från Mar-a-Lago.

Kustbevakningens båtar vakar runt Mar-a-Lago,

När vi besöker Mar-a-Lago är det lätt att se varför Trumps närvaro där kan skapa irritation. I vattnet framför ligger snabbgående vapenbestyckade båtar från kustbevakningen och hindrar alla båtar från att närma sig egendomen från sjösidan.

Utanför huvudingången står tungt beväpnade poliser och Secret Service. Gatan närmast Trumps klubb är avspärrad med betongsuggor vilket gör det svårt för grannarna att ta sig fram till sina fastigheter.

Vi promenerar på andra sidan av Palm Beach längs stranden fram till Trumps egendom. Stranden är allmän så här har Secret Service svårare att spärra av.

”Trump har vunnit många hopplösa juridiska strider här i staden”, säger Antonio Fins.

Vill se honom i fängelse

Men rejäla skyltar vid staketet som omgärdar fastigheten talar om att det är 100 procent id-kontroll för att kunna gå in från stranden.

Trump har rätt till skydd av Secret Service livet ut men bevakningen kommer att dras ner betydligt nu när han inte längre är president.

En man i pickettröja och shorts kommer ner från ett av husen inte långt från Trumps klubb. Han är barfota. Han visar sig vara en dansk affärsman från New York som köpt ett ställe här för att pensionera sig.

– Jag vet att en del av grannarna ogillar Trumps närvaro men mig har den inte stört än så länge, berättar han. Hittills har ju Trump varit mest i Washington. Det är möjligt att fler kommer att opponera sig nu när han ska bo här permanent med all bevakning som är.

Alla är inte förtjusta i att ha Trump som granne.

Affärsmannen har själv inte sett Trump i Palm Beach.

– Jag tror inte han direkt är typen som går ner till stranden och tar ett dopp.

När jag ber Antonio Fins beskriva inställningen bland lokalbefolkningen till att Trump flyttat till kommunen spricker han upp i ett brett leende.

– Som alltid med Trump så är befolkningen djupt delad. Jag tror inte det finns en enda person i Palm Beach County som inte bryr sig. De konservativa älskar att han flyttat hit. Demokraterna hatar honom och vill helst se som honom i fängelse och absolut inte ha honom som granne.

Donald Trump.

Öppnar politiskt kontor

Fins beskriver Trumps klubb som en viktig del av den sociala scenen i området men som paradoxalt på vissa sätt tappat i inflytande under hans tid som president.

– Efter protesterna i Charlottesville 2017 när en kvinna dödades av en högerextremist som körde sin bil in i en folkmassa var det runt 20 högprofilerade organisationer, bland dem Röda Korset som slutade ha sina donationstillställningar på klubben. Man tog avstånd från presidentens uttalande om händelserna när han sa "det finns goda människor på båda sidor".

Stormningen av kongressbyggnaden för några veckor sedan har inte direkt bidragit till att stärka Trumps varumärke eller minska hoten mot hans person.

Fins tror att Secret Service ord kommer att väga tungt när kommunen ska bestämma om de tänker åberopa det gamla avtalet om att Trump bara får bo på Mar-a-Lago i 21 dagar per år.

– För Secret Service är fastigheten med alla tillfartsvägar lätt att bevaka. Jag tror de är rätt nöjda om Trump håller sig där.

Ex-presidenten meddelade dessutom i går att han tänker öppna ett kontor i Palm Beach i syfta att driva agendan från hans administration vidare. Ett tydligt tecken på att han tänker fortsätta vara aktiv inom politiken och att han inte tänker låta sig tvingas iväg.

PODD Sociala medier efter Trump

Aftonbladet Daily med Karin Winther, digital strateg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Secret Service

Charlottesville

Mar-a-Lago