Uppsalas arrangörer – inför beslutet om publiklättnader

Uppdaterad 2020-10-08 | Publicerad 2020-10-07

Kultursektorn har blivit hårt drabbad av gränsen om max 50 personer i folksamlingar. På torsdag ger regeringen besked om publiklättnader för sport- och kulturarrangörer.

Beslutet skulle innebära att det blir tillåtet med 500 åskådare i publiken.

Såhär resonerar några av Uppsalas aktörer inför beskedet.

Vid 13.20 på torsdagen gav regeringen besked om att gränsen på 50 personer för folksamlingar står fast.

Just nu är det tomma läktare som gäller. På torsdag ger regeringen besked om restriktionerna lättas.

Förra veckan gav regeringen besked om att ett undantag kan komma att göras när det gäller arrangemang med sittande publik från och med 15 oktober.

Om förslaget införs möjliggör det arrangemang med sittande publik upp till 500 personer med ett avstånd på en meter, och att två personer i samma sällskap kan sitta tillsammans utan avstånd mellan sig.

På torsdag kommer beskedet.

Såhär resonerar några av Uppsalas sport- och kulturarrangörer inför beslutet.

Snart kan Uppsala stadsteater komma att fyllas med folk igen.

Uppsala Stadsteater

Om restriktionerna lättas skulle det innebära cirka 130 platser till föreställningarna på stora scen. På lilla scenen skulle cirka 50 personer kunna rymmas i publiken.

− Det vore så klart glädjande eftersom publiktrycket varit högt på till exempel Måsen, säger teaterchefen Petra Brylander.

Att kunna sitta i sällskap om två och två är också något teatern välkomnar.

– Men även vid ett eventuellt besked om att tillåta en större publik så kommer vi själva göra en noggrann bedömning kring hur många personer vi kan ta in i huset samtidigt för att vår publik ska känna sig så trygg som möjligt med att komma till oss.

– Vi släpper biljetter löpande till våra föreställningar för att våra besökare ska kunna tas emot på ett säkert sätt. Vi har även ändrat köpevillkoren.

– Om det blir fortsatta restriktioner så spelar vi enligt plan för 50 personer fram till nyår. Efter det får vi omvärdera.

Sirius fotboll har hittills spelat inför timma läktar.

Sirius fotboll

– Vi ser positivt på en utökad publikgräns då möjligheter öppnas till att hitta lösningar till våra säsongskortsinnehavare och företagskunder säger Linus Wallén, evenemangsansvarig.

– Vår förhoppning är att beslutet möjliggör plats till våra säsongskortsinnehavare och företagskunder. Vi arbetar utifrån ett par olika scenarion för att vara förberedda inför beslutet som fattas i veckan.

Hur gör ni om det blir fortsatta restriktioner?

– Vi fortsätter precis som tidigare under säsongen

Katalin kommer fortsätta följa restriktionerna.

Katalin And All That Jazz

– Vi hoppas att dom tar ett beslut som hjälper till minskad smittspridning så att vi kan kanske ha en vår, sommar som vanligt med underbara evenemang, säger Katalins informatör.

– Vi kommer att följa restriktionerna i fortsättningen också oavsett vad dom blir. Vi får helt enkelt kämpa vidare och anpassa våra evenemang till situationen.