Dubbelt så mycket skräp i Fyrisån i år

Publicerad 2020-10-12

Tusentals fimpar, matförpackningar och leksaker flöt runt på Fyrisån när skräpplockare städade den under sommaren.

De hittade dubbelt så mycket skräp som föregående år.

Uppsala kommun städade Fyrisån tillsammans med Håll Sverige Rent.

Skräpplockarna tog upp 3 598 fimpar och en hel del prillor, cigarettförpackningar och snusdosor ur vattnet mellan Islandsfallet och Nybron i centrala Uppsala i somras. De utgjorde 48 procent av skräpet. Men i ån fanns också frigolit, ballonger, leksaker, och inte minst förpackningar från mat, snacks, godis och glass. Totalt rörde det sig om 9 015 artiklar, vilket kan jämföras med föregående års skräpsamling på 4 115.

Synligt skräp

Men det kan finnas mycket mer skräp än så i ån, enligt Teresia Lindberg som är projektledare för kommunens projekt Minskad nedskräpning.

– Den här mätningen berör det skräp som ligger ytligt eller är synligt. Nu behöver vi tänka ytterligare ett steg för att kunna rensa bort också det skräp som sjunkit. Men i grunden handlar det om att förändra attityden och synen på nedskräpning hos invånarna, säger hon i ett pressmeddelande.

Under sommaren fiskade magnetfiskare vid Uppsala Magnetfiskeförening också upp en hel del cyklar, en gevärspipa och yxa ur ån, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare.

Niklas Larsson magnetfiskade från en flotte i Fyrisån i somras.

Följ ämnen i artikeln