Tegnell: Då kan det bli möjligt att välja vaccin

Publicerad 2021-03-26

Statsepidemiolog Anders Tegnell öppnar för att det kan bli möjligt att välja vaccin mot covid-19 ”framåt hösten”.

– Men då måste man också komma ihåg att de här veckorna eller månaderna man väntar tar man en påtaglig risk att man kan bli smittad i stället, säger han till SVT:s ”Aktuellt”.

Just nu är det inte möjligt att välja vaccin mot covid-19. De prioriterade grupperna blir kallade i turordning och får de vaccin de får.

I går meddelade Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin kan fortsätta användas för de över 65 år. Det har sin grund i att den möjliga biverkan som utreds för vaccinet – allvarliga blödningstillstånd i samband med blodproppar – har drabbat yngre personer än så.

– Här finns ju den här signalen i ett 20-30-tal fall i Europa. Det är väldigt få, men det är också en väldigt allvarlig biverkan, säger Anders Tegnell till Aktuellt.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s studio.

Tegnell: Kan aldrig helt utesluta risker

På programledarens fråga om risken för biverkningar helt kan uteslutas för personer över 65 år svarar Tegnell så här:

– Det är ju så att man kan aldrig helt utesluta risker med något läkemedel egentligen. Men vi har inga fall överhuvudtaget med den här väldiga allvarliga möjliga biverkningen i de åldersgrupperna. Därför känner vi oss rätt trygga med att om det överhuvudtaget händer, det här, så är det väldigt, väldigt ovanligt.

Anders Tegnell poängterade också att den möjliga biverkningen i koaguleringssystemet inte har någon koppling till tidigare blodproppar:

– Det har man tittat väldigt noga på på de här fallen som finns hittills. Ingen har den bakgrunden, utan det här är någon helt annan mekanism än den som ger ”vanliga” blodproppar.

– Om det nu övertaget finns en risk med vaccinet så är den väldigt, väldigt liten. Det här vaccinet har ju getts till miljontals människor och framför allt i Storbritannien också miljontals äldre människor. Hade det här varit en relativt vanlig biverkan, då hade vi sett det på ett helt annat sätt vid det här laget.

Öppnar för att välja vaccin

På torsdagen öppnade Anders Tegnell för första gången för att det kan bli möjligt att välja vaccin längre fram i år. Han gjorde det både i SVT och i en intervju med Svenska Dagbladet.

När han fick frågan i Aktuellt var han inledningsvis tydlig med varför det inte går att välja i dag.

– Det finns inte möjlighet när vi har så lite vaccin som vi har och vi har så bråttom att vaccinera. Då är det helt omöjligt att man kan komma dit och välja vaccin, det kan inte finnas alla vaccin på alla ställen hela tiden utan då får man vänta.

Men då kanske man kan få vänta några veckor och sedan får man ett annat vaccin? frågade programledaren Cecilia Gralde.

– Nja, några veckor räcker nog inte i det här läget utan man får nog vänta längre och om man helt och hållet vill välja vaccin tror jag att man får vänta väldigt länge.

Vad betyder ”väldigt länge”?

– Jag har svårt att tro att vi kan ha så mycket vaccin på plats av många olika typer innan kanske framåt hösten någon gång, så att man kan ha den typen av erbjudande. Men det vet vi ju inte än. Men då måste man också komma ihåg att de här veckorna eller månaderna man står och väntar, då tar man en påtaglig risk att man kan bli smittad i stället.

 

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen