Ponnyn Alinda hittades död i hagen – med örat avskuret

Publicerad 2020-09-25

När Åsa Karlsson kom ut till hästhagen i måndags morse fick hon en chock.

Familjens ponny Alinda låg död och lemlästad i hagen.

– Först trodde vi att hon hade skadat sig på något, men snart förstod vi att så inte var fallet. Det var fruktansvärt, säger hon till Aftonbladet.

Alinda var en 22 år gammal New Forest-ponny och familjens stora glädjeämne.

– Hon var fantastisk. Hon hade gått på ridskola tidigare och kom till oss som pensionär. Men hon var väldigt pigg och fräsch. Barnen kunde rida ut henne i skogen och man visste att det inte skulle hända något, säger Åsa Karlsson.

Men glädjen förbyttes till förtvivlan natten mellan söndagen och måndagen.

Alinda, som hade gått ute under natten tillsammans med två andra hästar, attackerades av okända gärningsmän på familjens gård söder om Jönköping.

När ägarna hittade henne låg hon död i hagen, med ena örat avskuret och ögat utstucket. De andra hästarna var oskadda, men skärrade.

– Först var jag helt chockad, säger Åsa Karlsson om upplevelsen.

– Nu har jag hämtat mig lite, men gårdagen var hemsk. Det går upp och ner.

Av hänsyn till polisutredningen väljer Åsa att vara sparsam med detaljer kring dådet. Polisen har dock gått ut med att man söker vittnesmål till händelsen.

Det makabra djurplågeriet har skakat om bygden.

Grannen Sanna Ottosson har svårt att ta in vad som hänt.

– Det är hemskt, man tror inte att det är sant, säger hon.

Hon är en känd Youtube-profil och har flera egna hästar. Hon har nu valt att sätta upp övervakningskameror i hela stallet.

– Vi kan se alla boxarna på kamerorna. Men det hindrar ju inte att något händer och det är sjukt att man ska behöva göra något sådant, säger hon.

”Det är hemskt, man tror inte att det är sant”, säger grannen Sanna Ottosson om händelsen.

Själv har Sanna Ottosson och hennes hästar varit måltavlor för flera dödshot. Hästarna är kändisar i Youtube-världen och har egna Instagramkonton.

– Vi har ju ”bed and breakfast” här på gården och det händer att besökare kommer hit enbart för att få träffa mina hästar, säger hon.

– Det hade varit mer naturligt om de hade blivit utsatta, men den här ponnyn var helt okänd, inte ens ute på tävlingar.

Ännu finns ingen misstänkt för dådet.

Thomas Agnevik, presstalesperson för polisregion Öst, säger:

– Vi har varit på platsen och påbörjat en utredning om djurplågeri och skadegörelse. Hästen ska obduceras, vi får se om det går att fastställa dödsorsaken.

– Det finns inte någon misstänkt. Vi går ut i sociala medier och vill ha in tips från allmänheten. Samtidigt varnar vi hästägare och uppmanar dem att ha extra tillsyn på sina hästar. Det här är andra angreppet på hästar i Jönköpings kommun på en månad.

För familjen Karlssons del gäller det nu att hitta en väg tillbaka till vardagen.

– Barnen är jätteledsna, helt förstörda. De ville prova att gå till skolan i tisdags, men det gick inte så de fick komma hem igen, säger Åsa.

Mamma Åse och åttaåriga dottern Tess på platsen där älsklingsponnyn hittades död.

– Har man häst, vet man att det kan hända saker. Det hade varit en sak om vi förlorat henne på naturlig väg. Nu var det inte så och hon skulle ha varit här, hos oss, fortfarande.

Ett nytt hästköp kommer att få vänta.

– Ja, vi får nog avvakta ett tag. Det blir svårt att hitta en individ som Alinda, säger Åsa Karlsson och kämpar mot tårarna.