Kroppsspråksexperten om debatten: ”Det var hemskt”

Publicerad 2020-09-30

Inför presidentvalsdebatten hade Joe Biden tränats hårt i retorik.

Men trots att han spände ögonen i tittarna gick presidentkandidatens budskap inte hela vägen fram, enligt kroppsspråksexperten Mi Ridell.

– Han är väldigt energilös, säger hon.

Den första presidentvalsdebatten mellan USA:s president Donald Trump och motkandidaten Joe Biden har redan av många beskrivits som den mest kaotiska någonsin.

Mi Ridell, skådespelare och kroppsspråksexpert som utbildats av FBI, är också hon besviken.

– Det var respektlöst, jag ville bara stänga av. Att de bara kastar skit på varandra, det gav ingenting. Det var hemskt!

”Blinkar hela tiden”

Joe Biden hade inför debatten tränats hårt i retorik. Han har av Donald Trump flera gånger kritiserats för att han är ”sömnig” och getts öknamnet ”Sleepy Joe”. En bild av Demokraternas kandidat som förstärktes i natt, enligt Mi Ridell.

Under debatten vände sig Joe Biden flera gånger direkt till tittarna och tittade in i kameran.

– Han har säkert blivit instruerad att göra så, för att han ska tala direkt till folket. Men han blinkar hela tiden, han har ”bekymmersrynkan”, han fumlar efter orden, han stakar sig, det blir inte statsmannamässigt. Det blir inte bra, säger Mi Ridell.

– Gesterna har han rätt, men nu måste han få med energin så att man verkligen tror på honom.

Under debatten attackerades Joe Biden flitigt av Donald Trump, som bland annat sa att Biden är osmart.

– När man blir attackerad blundar man, då stänger man av. Det gjorde Biden vid flera tillfällen, han tappar det. Det gör att han inte håller uppe sin energi utan faller ihop. Ögonen faller ihop, hans kroppsspråk faller ihop av den här pajkastningen, konstaterar Mi Ridell.

Lyfte fram sonens drogmissbruk

Värst var enligt henne Donald Trumps angrepp mot Joe Biden om hans son, vars drogmissbruk lyftes fram av presidenten.

– Jag fick gåshud och började nästan grina, det var förskräckligt. Det var ett sådant lågvattenmärke! Men jag tror att sådana attacker kan gynna Joe Biden, han vinner sympatier på det.

Inte heller Donald Trump hade en bra natt kroppsspråksmässigt, enligt Mi Ridell.

– Vi kan hans gester, han är en showman. Han tittar inte in i kameran, han talar inte till folket. Han talar nonchalant, tittar upp med hakan från sidan och rycker lite på axlarna. Men han adresserar inte det amerikanska folket.

”Trump såg riktigt bra ut”

Men vad gäller kandidaternas utseende är Mi Ridell mer nöjd. Det är sedan tidigare känt att Donald Trump lägger mycket pengar på sitt hår.

– Och ändå är det så fult, säger Mi Ridell.

Men i natt såg det bättre ut, tycker experten.

– Trump var inte så orange i ansiktet som han brukar vara, det var inte så mycket morot som det brukar vara. Han var bättre sminkad och håret låg bättre, han såg riktigt bra ut.

Båda bar ”statsmannamässiga” kostymer enligt experten, men Mi Ridell la märke till en detalj på Joe Biden.

– Hans slips var lite sned.

Mi Ridell är inte imponerad över den första debatten.

– Ingen vann rent retorikmässigt. Man blir trött på käbblet, säger hon.