Över nio miljoner smittade i USA

TT-AFP

Publicerad 2020-10-31

Invånare i USA-delstaten New Mexico uppmanas att hålla sig hemma på grund av smittspridningen.

Över 45 miljoner fall av covid-19 har hittills bekräftats över världen och på flera håll stramas restriktioner nu åt då smittspridningen har eskalerat.

Totalt har över nio miljoner människor smittas i USA enligt Johns Hopkins-universitetet, och de senaste två dygnen har antalet nya rapporterade fall per dygn överstigit 90 000.

Det är framför allt i amerikanska mellanvästern och södern som viruset sprids i ökad takt.

– Vi är inte redo för den här vågen, sade Ashish Jha vid Brown University School of Public Health i torsdags.

Även i Europa har smittspridningen eskalerat och Frankrike har inlett en ny, månadslång, nedstängning för att bromsa en andra virusvåg. I Belgien stängs alla "icke nödvändiga" affärer från och med måndag och alla som kan måste arbeta hemifrån.

Över elva miljoner britter bor i områden med strikta restriktioner, vilka i stort kan liknas med en total nedstängning och under fredagen rapporterade The Times om att premiärminister Boris Johnson kan komma att utlysa en ny nationell nedstängning.

I Latinamerika och Karibien har över 400 000 människor avlidit – de flesta av dem, nära 160 000, i Brasilien.

Hittills har mönstret varit att antalet sjukhusinläggningar ökar några veckor efter det att man har sett en ökning av antalet bekräftade fall. Ytterligare några veckor efter det har dödstalen stigit.

Totalt har nära 1,2 miljoner människor avlidit världen över, av dem nära 230 000 i USA, enligt Johns Hopkins. Sverige har över 124 000 bekräftade fall och nära 6 000 dödsfall.