Arbetsmiljöverket kunde inte granska Uber

Publicerad:

Arbetsmiljöverket kan inte granska taxiappen Uber, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ifjol ville myndigheten granska arbetsmiljön för chaufförer och matbud som jobbar för Uber och Uber Eat. Men enligt inspektionsprotokollet kunder inspektionen inte genomföras eftersom de anställda som jobbar för Uber, som är noterad på New York-börsen, får uppdrag via appen från ett Holländsk bolag. Det svenska företaget har inget att göra med apparna, utan agerar som stödfunktion till bolaget i Holland.

”Partnerförare som använder Ubers app och leveranspartners som använder Uber Eats app är inte anställda av Uber, vilket vi tidigare också har delgett myndigheten. Det finns inga pågående utredningar om Uber, och därför är vi trygga i att fortsätta vara verksamma i de städer där vi verkar”, skriver Uber i Sverige i ett mejl till SvD.

Enligt Monica Björk, projektledare på Arbetsmiljöverket, är det svårt att inspektera verksamheter med moderbolag utomlands.

– Men företaget ska ha en person i Sverige som hanterar myndighetskontakter. Sedan kan det vara lite detektivarbete som behöver göras. Men jag skulle inte säga att vi är i ett läge där vi inte kan inspektera det vi vill, säger hon till SvD.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN