Skärpta coronaråd i Skåne

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-10-27

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander. Arkivbild.

Region Skåne skärper coronaråden på grund av ökad smittspridning. Alla i Skåne manas att undvika kollektivtrafik, butiker och fritidsaktiviteter ute bland andra.

Samtidigt kommer nu besked om att antalet iva-patienter i Skåne ökar.

De skärpta allmänna råden innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra människor. Personer i länet uppmanas avstå från att dela i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Tuffare tryck i vården

Det kommer även besked om att det under det senaste dygnet har skett en nästintill fördubbling av antalet patienter i Skåne som får intensivvård för covid-19. I nuläget vårdas nio patienter på en intensivvårdsavdelning – under måndagen rörde det sig om fem personer.

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet, uppger Region Skåne i ett pressmeddelande.

290 avlidna

Situationen har gjort att regionen kallat till en presskonferens i Malmö under eftermiddagen. Då kommer bland annat regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkaren Eva Melander och landshövdingen Anneli Hulthén att närvara.

Totalt har 290 personer med konstaterad covid-19 avlidit i Skåne.

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då i mitten av september såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

"Påtaglig smittspridning"

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln