Aula totalförstörd i brand på internatskola

Johanna Engman/TT

Marcus Alexandersson/TT

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2021-03-01

Det brinner i en omkring 100 år gammal skolbyggnad i Sigtuna, norr om Stockholm. Polisen misstänker att branden är anlagd.

En 100 år gammal skolbyggnad i Sigtuna, norr om Stockholm har totalförstörts i en brand. Polisen misstänker att branden är anlagd och tittar på en eventuell koppling till ett tidigare hot mot skolan.

Klockan 00.57 gick ett automatlarm på internatskolan Sigtunaskolan Humanistiska läroverket. Sju minuter senare var räddningstjänsten på plats vid skolan och möttes av rökspridning och brand i både källare och bottenvåning av byggnaden, där elden hade spridit sig upp i taket.

– Vi har låtit det brinna ned, efter alla konstens regler kan man väl säga. Det är en gammal byggnad så det kommer förmodligen att vara en del stockar som fortsätter att brinna ett tag till. Vi har personal på plats fram till lunch minst, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Inga elever där

Det finns i nuläget ingen spridningsrisk. Ingen person befann sig i byggnaden, som till största delen är en aula och i källaren träningslokal och sal för bildundervisning, när branden bröt ut. Eftersom det är sportlov pågår ingen undervisning och inga elever bor på skolan denna vecka, enligt skolledningen.

– Vi har inlett förundersökning om mordbrand då man tror att branden är anlagd. Ingen är skadad men det blir större egendomsskador, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisen i region Stockholm.

Han uppger att det finns en förundersökning om olaga hot mot skolan från förra veckan.

– Om de här ärendena hör ihop känner jag inte till, men det kommer vi naturligtvis beakta när vi utreder mordbranden. Det är inget som har framkommit hittills men det är klart att vi kommer att titta på det.

På distans

Det är ännu för tidigt att säga hur branden påverkar skolverksamheten, säger skolans rektor Carina Nilsson.

– Eftersom det är sportlov har vi denna vecka på oss att hitta alternativa lokaler. Aulan har använts som matsal nu under pandemin för att kunna glesa ut mellan eleverna, säger hon till TT.

Skolan har totalt 700 högstadie- och gymnasieelever varav 200 bor på internatet till vardags. Nu är alltså skolan helt tom på elever och nästa vecka sker all undervisning på distans, vilket redan var planerat.

– Så vi påverkas inte direkt nästa vecka, konstaterar Carina Nilsson.