Tre saknas efter jordskredet – men hoppet är ute

Publicerad 2021-01-06

Sju personer har hittats döda och tre har ännu inte hittats efter jordskredet i Norge.

Nu har polisen gett upp hoppet om att hitta någon levande bland rasmassorna.

– Vi har gjort allt som står i vår makt, säger polisens Ida Melbo Øystese under en presskonferens.

Åtta dygn har gått sedan det katastrofala jordskredet i Gjerdrum i Norge. Sju personer har hittats döda i rasmassorna och tre personer är fortfarande inte hittade.

Men vid 15-tiden under tisdagen meddelade den norska polisen att det inte längre finns något hopp om att hitta några överlevande i rasmassorna.

– Vi har gjort allt som står i vår makt, säger polisens Ida Melbo Øystese under en presskonferens.

Beskedet betyder att räddningsinsatsen anses vara avslutad och att man nu istället kommer kommer söka efter de saknade personernas kroppar.

– Det är ett tungt beslut att ta, men likväl korrekt att gå över i en annan fas, säger insatsledaren för vården Fritdtjof Heyerdal.

Åtta dygn har gått sedan jordskredet i Gjerdrum i Norge.

Sju döda

Tre personer saknas fortfarande i rasmassorna. Sju personer har sedan tidigare hittats i rasmassorna, samtliga avlidna. Polisen har gått ut med identiteten på sex av de döda personerna.

Den senast tillkomna bland de identifierade var gravida Charlot Grymyr Jansen, 31, hennes 40-årige make och tvååriga dotter tidigare har hittats döda i rasmassorna.

En av de få ljusglimtarna under räddningsarbetet var den hund som kunde hittas vid liv på måndagskvällen. Hunden var instängd i en hålighet och en veterinär kunde berätta för VG att den var förhållandevis välbehållen men behövde vård.

Nytt skred

Vid lunchtid under tisdagen gick ett larm om ett nytt skred. Det ledde till att räddningspersonalen fick lämna området av säkerhetsskäl då skredet skedde i närheten av där insatsen pågick.

Under en pressträff berättade man att det handlade om ett omkring 30 meter brett skred men att det ska ha förlöpt odramatiskt och ingen kom till skada under det nya skredet.

Ida Melbo Øystese

ANNONS