Levde isolerad – misstänks ha hedersmördats

36-åriga kvinnan sköts i huvudet i sitt hem

Uppdaterad 2021-06-04 | Publicerad 2021-06-02

Den 36-åriga kvinnan hade bott i Sverige i 13 år men hölls isolerad från samhället av sin make.

Hon kunde inte språket, hon kände ingen och hon visste inte att hjälp fanns att få för att undkomma mannens våld.

I december sköts kvinnan till döds med ett skott i huvudet i ett mord som åklagaren menar är hedersrelaterat.

– När jag är svensk medborgare kan jag lämna honom för då får jag skydd från svenska myndigheter och kan ansöka om skilsmässa.

Så sa den 36-åriga kvinnan till sin bror när han undrade varför hon inte lämnade sin våldsamme make.

Den mordmisstänkte mannen hade ett stort vapenintresse. Här poserar han med ett av sina vapen.

Enligt åtalet levde den 36-åriga kvinnan i ett helvete av våld, kränkningar och isolering. De enda gångerna hon fick gå ut ensam var när hon skulle hämta eller lämna barnen på förskolan.

– På vägen hem från förskolan kunde hon bara gå till livsmedelsbutiken för att handla en eller två saker för att hon skulle kunna laga mat, annars när hon är utomhus måste alltid hennes man följa med, säger hennes bror i förhör.

Den 36-åriga kvinnan uppges ha varit rädd att lämna sin 41-årige make av två väldigt tungt vägande skäl: hon var rädd att hon skulle få dåligt rykte eller rent av mördas.

Och så visste hon ju inte hur man gjorde.

Fick inte umgås med andra

Hennes man, som kom till Sverige redan som tolvåring, kunde det svenska samhället och hur det fungerade. Men när han tog hit sin hustru från Syrien för 13 år sedan, då hon var 23 år, lät han henne vare sig studera, jobba eller umgås med andra personer, vittnar hennes anhöriga om i förhör.

Mannen hade satt upp övervakningskameror i parets hem. Kvinnan uttryckte för sin familj hur hon var övervakad.

I åtalet växer en bild fram av en enormt kontrollerande och svartsjuk man som präntade i sin hustru att om en man log mot henne så var det samma sak som att de hade en affär.

– Hon var förbjuden att komma ut och ingen fick besöka henne. Hon hade ingen kunskap om reglerna i Sverige, säger hennes bror.

Den 36-åriga kvinnan blev även skrämd av maken att Sverige var ett land med många högerextrema, att det var farligt att gå ut.

Ville lära sig svenska

Hur mycket våld kvinnan utsattes för under äktenskapet vet ingen riktigt. Hon fick inte prata så mycket med sin familj och hade inga kända vänner. Hon har aldrig polisanmält maken eller uppsökt sjukvård – det finns därmed inga dokument att begära ut som kan ge en tydligare bild.

Men hon mådde mycket dåligt i äktenskapet, enligt hennes familj. Hon ville lära sig att läsa och skriva på svenska men kunde när hon dog inte säga mycket mer än ”hej”. När hon försökte prata svenska hemma blev hon utskrattad.

Under de få samtal som hennes syster tilläts ha med henne märkte hon hur den alltid ganska tystlåtna systern blev allt mindre talför.

– Hon blev ännu mera innesluten, fick inte umgås med någon, hon var allt mer isolerad. Hennes liv kretsade egentligen bara kring hemmet, hushållet, köket och barnen, inget annat. Hon hade inget annat.

– Det hon mest ville var att skilja sig för att få ro och leva ifred med sina barn (3, 6 och 13 år gamla red anm). Det var det hon ville.

Innan den 36-åriga kvinnan sköts i huvudet i familjens lägenhet i Fisksätra i Nacka kommun den 3 december ifjol hade hon lämnat de två yngsta barnen på förskolan. Personal har senare vittnat om att hon verkade ledsen och rädd just denna dagen men ingen vet säkert, hon pratade sällan med dem för att hon helt enkelt inte kunde språket.

– Jag kommer ihåg att min kollega sa att det var första gången hon såg hennes ansikte i ljuset. Solen sken i hennes ansikte den här morgonen och min kollega sa "Gud vad hon är vacker", säger en av förskollärarna i förhör.

Ingen verkar ha känt henne

Den många hundra sidor långa förundersökningen om mordet på kvinnan vittnar om ett liv i ensamhet och isolering. Så många grannar och andra hon kommit i kontakt med som alla tecknar samma bild av kvinnan – en väldigt svag bild.

Ingen verkar ha känt henne, det var alltid maken som talade. Tystlåten är det ord som används mest.

Mannen själv nekar till brott. Han säger att det hela var en olycka. Att han och hustrun pratade och att han då viftade med sitt vapen som han menar var oladdat och säkrat då ett skott plötsligt brann av.

– Det här rör sig om en olyckshändelse. Och vad gäller det med hedersmotiv så motsätter vi oss verkligen det. Det är en helt felaktig uppfattning från åklagaren, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja.

– Det här är en tragisk händelse som har inträffat och han är lika förstörd som övriga familjen över det som hänt.

Den mordmisstänkte mannens familj menar att de är chockade över det som hänt, att de inte hade upplevt att något inte stod rätt till mellan paret.

– De var väl ett gift par som alla andra, en småbarnsfamilj. Jag skulle aldrig, aldrig kunna tro att något sådant skulle hända, säger en av mannens släktingar i förhör.

Barnen är nu omhändertagna. Vart de slutligen kommer att hamna vet ingen säkert än.

Poliser i Fisksätra när kvinnan hittades skjuten.

Den 36-åriga kvinnan i Fisksätra blev den elfte kvinnan som år 2020 mördades av en man hon har eller har haft en relation med visar Aftonbladets mångåriga undersökning där varje dödad kvinna räknas.

Fyra av kvinnorna mördades med skjutvapen. Några av de andra mordvapnen som användes för att mörda kvinnorna var en landhockeyklubba, en hantel, kniv och gärningsmannens egna händer.