Lava har nått storstaden Goma – tusentals flyr

Publicerad 2021-05-23

Vulkanen Nyiragongo spyr ur sig lava.

Lava från vulkanen Nyiragongo rinner mot staden Goma i östra Kongo-Kinshasa och har nått flygplatsen. Människor uppmanas att fly och omkring 3 000 har tagit sig österut, över gränsen till Rwanda.

Vulkanen Nyiragongos utbrott började på lördagskvällen och situationen har snabbt förvärrats. Först strömmade lavan österut och Goma, med 600 000 invånare, såg ut att klara sig, men så öppnades en ny spricka i vulkanen och lavan började rinna rakt mot staden, som ligger omkring en mil söder om Nyiragongo.

"Lavan rör sig ner över staden. Den har nu nått flygplatsen", säger en företrädare för lokala myndigheter under natten i ett internt meddelande som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Lavan hade tidigare under kvällen blockerat en stor väg som går norrut från Goma, enligt Inso, en organisation som bland annat arbetar med biståndsarbetares säkerhet.

Regeringen har aktiverat en evakueringsplan och tusentals människor har lyckats fly staden, som gränsar till Rwanda i öster.

"Minst 3 000 människor från Goma, i Kongo-Kinshasa, har redan korsat gränsen mot Rwanda", skriver public service-bolaget Rwanda Broadcast Agency på Twitter.

Enligt regeringens evakueringsplan ska omkring två tredjedelar av Gomas invånare evakueras till Rwanda.

Himlen har färgats röd över staden och strömmen är utslagen på många håll.

– Jag uppmanar befolkningen att bevara lugnet och följa instruktionerna från provinsens samordnare för civilskydd samt instruktionerna från polisen och militären, sade Constant Ndima, militärguvernör i provinsen Nordkivu, tidigare under kvällen.

När Nyiragongo fick ett stort utbrott 2002 omkom 250 personer och 120 000 blev hemlösa sedan lavaströmmar nått Goma.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel väderstreck gällande Gomas läge gentemot Rwanda.

Följ ämnen i artikeln