Zelenskyj: ”Jag försökte ringa Putin – fick inget svar”

Publicerad 2022-02-24

I en video på sin officiella Facebooksida höll Ukrainas president det dramatiska talet i natt.

Mitt i natten höll Ukrainas president ett tal till folket – både sitt eget och Rysslands.

Han sa att han förgäves försökt ringa till Putin under onsdagen och att Ryssland nu godkänt en militär attack mot hans land.

– Det här kan bli början på ett storkrig på den europeiska kontinenten, sa han.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj publicerade talet i sociala medier efter midnatt, lokal tid. Han talade först på ukrainska till sitt eget folk och sedan på ryska till Rysslands, uppger Financial Times Moskva-korrenspont Max Seddon på Twitter.

Enligt Zelenskyj hade Rysslands högsta ledning godkänt en attack mot Ukraina. Han uppgav att det nu finns 200 000 ryska soldater längs gränsen.

Enligt Max Seddons översättning inledde Zelenskyj sitt tal med att säga att han förgäves sökt kontakt med Putin.

– I dag initierade jag ett telefonsamtal med Rysslands president. Resultatet var tystnad. Fast det är i Donbass det borde vara tyst.

Vände sig till ryska folket

Zelenskyj fortsatte sedan på ryska, enligt CNN:s översättning.

– Jag vill vända mig till alla ryska medborgare. Inte som president. Jag talar till ryska medborgare som medborgare i Ukraina. Vi har mer en mer än 2 000 kilometer lång gräns mellan oss. Er armé befinner sig längs den gränsen nu. Nästan 200 000 soldater. Tusentals militärfordon.

– Era ledare har godkänt att de avancerar ytterligare, till ett annat lands territorium. Det här kan bli början på att storkrig på den europeiska kontinenten.

”Vilken minut som helst”

Zelenskyj fortsatte – på ryska – med varningen att en invasion kan vara mycket nära.

– Startskottet kan komma vilken minut som helst. Man säger till er att den här branden kommer att befria det ukrainska folket. Men Ukrainas folk är fritt. Ukraina i era nyhetsprogram och Ukraina i verkligheten är två olika länder. Den största skillnaden mellan dem är att vårt är verkligt”.

”Hur kan jag vara nazist?”

Ett par timmar efter talet inleddes det ryska anfallet och explosioner hördes i flera ukrainska städer.

I sitt framträdande hade Zelenskyj dessförinnan tillbakavisat ryska påståenden om Ukraina.

– Man säger till er att vi är nazister. Hur kan ett land som offrade åtta miljoner människoliv för att bekämpa nazismen nu vara för den? Hur kan jag vara nazist?

– Man säger till er att vi hatar den ryska kulturen. Hur kan någon hata kultur? Någon kultur? Grannar berikar alltid varandra kulturellt, men det gör dem inte till ett, upplöser inte oss i er. Vi är olika. Men det är ingen skäl till att vara fiender.

Zelenskyj sa att Ukraina kommer att försvara sig mot en attack:

– Vi vill bestämma själva över vår historia. I fred, lugnt och ärligt.

– Jag vet att rysk tv inte kommer att visa mitt tal. Men Rysslands medborgare behöver se det. De måste se sanningen. Sanningen är att ni måste stoppa det innan det är för sent.