Professorn: Polisen kan bli restriktivare med tillstånd

Publicerad 2022-04-22

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, säger att påskens dramatiska händelser kan förändra hur polisen i framtiden beviljar tillstånd.

Och det kan i sin tur komma att påverka demokratin.

– Polisen kan absolut bli restriktivare efter det här och neka tillstånd. Det är kanske inte en särskilt bra utveckling, säger han.

Norrköpings och Linköpings kommun vädjar till polisen att inte ge Rasmus Paludan tillstånd att genomföra nya manifestationer i städerna.

Paludans koranbränningar ledde till våldsamma upplopp under påskhelgen och resulterade i stor materiel förstörelse och flera poliser skadades.

Men det är inte så enkelt som man tro att neka ett demonstrationstillstånd. Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap säger att om man i ansökan skriver att man har ett budskap eller en åsikt att framföra är utgångspunkten att tillstånd ska beviljas. Eftersom det då följer grundlagens skydd för demonstrationsfrihet.

Att demonstrationerna fortsatte stad efter stad beror på att Paludans tillstånd beviljats sedan långt tillbaka.

– Då är det svårt att återkalla ett sådant givet tillstånd och det är väl särskilt svårt när det var påsk. Då tror jag att det rent administrativt inte gick att återkalla tillstånden. Det är min förmodan, säger Joakim Nergelius.

Påskhelg i Navestad. Ett stort antal boende i området valde att ta ut sin ilska över högerextremisten Rasmus Paludan på närområdets bilar och poliser.

Varför är yttrandefriheten så viktig för en demokrati?

– Det är själva basen för demokratin, att man kan ha ett meningsutbyte är fullkomligt fundamentalt. Man ska tillåta ganska mycket även saker som är provocerande.

– Men det finns gränser och det är inte helt omöjligt att ringa in gränserna på ett ungefär. Men skymfande av en viss religion är typiskt sätt tillåtet. Det var längesedan det var straffbart i sverige. Då kallades det för hädelse eller blasfemi. Det har inte varit förbjudet i Sverige på cirka 50 år.

Varför får Paludan tillstånd att bränna koranen när polisen vet att det finns risker och kan bli konsekvenser?

– Det är många som har ställt sig den frågan. Men att det kan vara provocerande att bränna koranen, eller skymfa religion på annat sätt, det innebär inte att det är en förbjuden åsikt, det är en åsikt som är tillåten att framföra. Och yttrandefriheten skyddar även provokation.

Efter de här händelserna under påskhelgen, tror du att det kan bli svårare att få tillstånd i framtiden?

– Ja, det är en trolig utveckling. Man får vägra demonstrationstillstånd om man tidigare sett att det uppstått oroligheter och att man befarar att det blir så på nytt. Så polisen kan absolut bli restriktivare efter det här och neka. Det är kanske inte en bra utveckling. Men det kan bli så en viss tid framöver, att man är mer försiktig, säger Joakim Nergelius.