Ryska granater träffar flyktingar utanför Kiev

Uppdaterad 2022-03-07 | Publicerad 2022-03-06

Ryska styrkor har i dag attackerat Irpin, en förort till Kiev.

Explosioner från ryska granatkastare har under dagen slagit ner allt närmare staden.

Till slut tvingades invånarna lämna sina skydd.

En mamma, hennes två barn och en familjevän träffades i flykten.

Följ ämnen
Ukraina

Bilder visar hur en familj ligger på gatan i Irpin, förorten nordväst om Kiev. Deras resväskor och ryggsäckar ligger bredvid.

Två barn och deras mamma konstaterades döda direkt av ukrainska soldater. Bredvid ligger en man som var vän till familjen med svag puls. Han fördes till vård där han senare avled.

Hundskall hördes från en av familjens väskor.

Sköt medvetet mot civila

Ryska styrkor har under helgen attackerat de nordvästra utkanterna av Kiev och boende i förorterna har tvingats lämna sina hem för att försöka ta sig in mot stadskärnan.

I en av förorterna, Irpin, hade hundratals människor sökt skydd under en bro som sprängts för att hindra den ryska offensiven. Sedan i går har bron fungerat som skydd för civila från explosionerna.

Ukrainska militärer ska ha befunnit sig i området, men inte vid just den här platsen, skriver New York Times.

Tidningens fotograf Lynsey Addario som var på platsen säger att de ryska trupperna medvetet sköt mot civila.

Tidigt under dagen hördes smällarna från de ryska granatkastarna 200 meter bort. En tid senare var de 100 meter bort. Till slut kom explosionerna så nära att flera av människorna under bron tog beslutet att fly ut på den öppna gatan och springa i riktning mot centrala Kiev.

Det ska inte ha funnits någonting att söka skydd bakom och granater ska ha slagit ner bland strömmen av springande människor. En träffade familjemedlemmarna.

”Kan inte ta sig ut”

De ryska styrkorna har de senaste dagarna avancerat mot särskilt tre orter nordväst om Kiev, Hostomel, Bucha och Irpin.

De ukrainska styrkorna uppger att de har försvarat sina positioner men striderna har lett till att de som bor i förorterna behöver evakuera. Men de har blivit låsta där de är, och det är svårt och farligt att flytta på sig. Risken att träffas av skott eller bomber är hög oavsett om man rör sig bort från Kiev eller in mot Kiev.

– Tyvärr kan människor inte ta sig ut om det inte blir en vapenvila, sa Oleksiy Kuleba, ledare för de ukrainska styrkorna i Kiev under söndagsmorgonen.

Kuleba menar att vägarna från Hostomel, Bucha och Irpin in mot Kiev är så pass osäkra att de de facto blockerade.

Trots varningen försöker människorna där fly ändå. Först till centrala Kiev för att därefter förhoppningsvis ta sig vidare västerut.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att det var en mamma, pappa och deras två barn som träffades av granaten. Det har senare framkommit nya uppgifter till New York Times att mannen ska ha varit en vän till familjen. Han var inte pappa till barnen eller kvinnans partner.

En ukrainsk soldat bär på ett barn som han hjälper att fly från Irpin, Kiev.

ANNONS