2 500 noshörningshorn brändes på bål

Publicerad 2021-09-22


Nästan 2 500 noshörningshorn har förstörts i nordöstra Indien.

Hornen brändes på bål i en ceremoni på onsdagen för att uppmärksamma noshörningens dag.

– Ett noshörningshorn har det ojämförligt högsta värdet när det är oskadat på en levande noshörning. De här hornen har inget värde, sade Assams ledare Himanta Biswa Sarma under ceremonin.

Handel med noshörningshorn är förbjuden. Men hornen är eftertraktade i Kina och Vietnam, där de bland annat används inom traditionell medicin.

Hornen som brändes har förvarats hos myndigheterna, en del av dem sedan 1969. En del av dem har beslagtagits från tjuvjägare medan andra tagits från djur som dött av naturliga orsaker.

Det finns omkring 3 700 indiska noshörningar i Indien och Nepal, varav de flesta lever i delstaten Assam.

Kampen mot tjuvjägare har varit framgångsrik i Assam. Enligt en färsk rapport sköts två noshörningar i fjol av tjuvjägare jämfört med 41 djur 2013.

Noshörningarnas horn är eftertraktade i vissa asiatiska länger. De används på vissa håll för att bekämpa allt från feber till kramper och näsblod till slaganfall och svårare sjukdomar men är även populära bland en del framgångsrika män, eftersom det kan ge status att visa att man har råd och rätt kontakter för att skaffa de omdebatterade hornen – värdet på den illegala marknaden är många gånger högre än värdet av guld. I Vietnam, som är den största marknaden, har hälsomyndigheterna gått ut och varnat för att använda noshörningshorn i medicinskt syfte. (Källa: WWF)

ANNONS