Nya dokument om Palme: Säpo hade hemlig operation under mordnatten

Kan förklara walkie-talkie-personer: Har avvisats som inbillningar

Publicerad 2021-10-29

Säpo hade en hemlig operation i centrala Stockholm samma natt som statsminister Olof Palme mördades – i motsats till vad utredare tidigare hävdat.

Det visar tidigare okända dokument som tidsskriften Kvartal tagit del av.

Det innebär att sovjetisk underrättelsetjänst kan ha befunnit sig i innerstaden under mordkvällen, enligt forskaren Jan Almäng.

Statsminister Olof Palme mördades 28 februari 1986.

Statsminister Olof Palme sköts ihjäl den 28 februari 1986. Ett stort antal vittnen har berättat om att man sett personer med walkie-talkies röra sig i centrala Stockholm under mordnatten. Totalt rör det sig om 124 iakttagelser.

Utredarna fick även uppgifter om att dessa personer ska ha rört sig nära paret Palme såväl dagen för mordet som dagarna innan. Inledningsvis var intresset stort för dem, men utredningen ändrade sedan fokus.

Någon utförlig förklaring till walkie-talkie-personerna framkom aldrig och vittnesmålens trovärdighet har ifrågasatts av polisen. Men nu kan nya dokument som Kvartal tagit del av kasta nytt ljus på uppgifterna.

Enligt en promemoria hade Säpo en hemlig, aktiv underrättelseoperation i Stockholms innerstad vid samma tid som Olof Palme sköts ihjäl. Operationen gick under namnet ”Cosi fan Tutte” – en känd opera av Mozart – och bedrevs av den så kallade ryssroteln mot sovjetiskt spionage.

Kan ha övervakats av sojvetiska agenter

Säpoagenterna kan, enligt Jan Almäng, docent i teoretisk filosofi som skrivit artikeln i Kvartal, i sin tur ha varit övervakade av andra underrättelsetjänster.

En av medarbetarna som deltog i operationen under mordkvällen, Rose S, bekräftade uppgifterna i promemorian så sent som 2018 och berättade då att den skulle ske på nattklubben Embassy vid Humlegården. Nattklubben var ett känt tillhåll för den hemliga världen på 80-talet.

Hon säger också att hon tror att man övervakades ”en spangrupp från Säpo och en på motståndarsidan”. ”Det här kan alltså innebära att det inte bara fanns Säpopersonal i centrala Stockholm under mordnatten, utan också agenter för sovjetisk underrättelsetjänst”, skriver Jan Almäng i artikeln.

Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm strax efter skjutningen.

”Kunde hjälpt polisen lösa mordet”

Enligt journalisten Gunnar Wall, som följt mordet på Olof Palme och utredningen sedan 1986, är uppgifterna ”anmärkningsvärda” och kastar ett nytt skikt av sanning över Palmeutredningen.

– Den här informationen tyder väldigt klart på att det förekom operationer under mordkvällen med radiokommunikationsutrustning, och att det bör ha varit känt i utredningen tidigt. Detta strider mot vad olika ansvariga utredare gått ut med under åren, då de avvisat vittnesmål som inbillningar, säger Gunnar Wall till Kvartal.

Enligt Jan Almäng fick Palmeutredningen kännedom om Säpos promemoria först 2018. Sven-Åke Hjälmroth, Säpochef vid tiden för mordet, uppgav för utredarna att man inte haft personal i tjänst i centrala Stockholm under mordnatten.

Gunnar Wall menar att Säpomedarbetarna kan ha suttit på information som kunde hjälpt polisen att lösa mordet om de fått den tidigt i utredningen.

–  Det vet vi ju inte, men det borde ha undersökts. Eftersom de befann sig på stan för att spana kan de ha sett saker som kan ha haft direkt koppling till mordet, säger Wall.

ANNONS