Hundratals gripna vid protest i Armenien

TT-AFP

Publicerad 2022-05-18

Polisen har gripit 277 deltagare som deltog i en protest i Armeniens huvudstad Jerevan på onsdagen. Bilden är från en demonstration i början av maj då många gripanden också gjordes.

Närmare 300 anhängare till oppositionen har gripits i Armenien under en demonstration där deltagarna försökte stänga av tiotals gator i huvudstaden Jerevan.

”Klockan 11 på förmiddagen greps 277 personer kortvarigt”, skriver polisen i ett uttalande.

De gripna försökte bland annat blockera tiotals gator i huvudstaden, enligt en medarbetare till nyhetsbyrån AFP. Demonstranter satte också stopp för tunnelbanetrafiken, meddelar en talesperson för operatören.

Protesterna, där oppositionen kräver premiärminister Nikol Pasjinjans avgång, har pågått i huvudstaden sedan i april. Orsaken är missnöje med hur han har hanterat konflikten med grannlandet Azerbajdzjan i frågan om Nagorno-Karabach.

Armenien och Azerbajdzjan är i konflikt om området sedan 1990-talet, vilket också har lett till väpnade konflikter om regionen. Senast, i ett sex veckor långt krig 2020, dödades omkring 6 500 personer innan Ryssland medlade fram en vapenvila. I uppgörelsen fick Armenien bland annat avstå vissa områden som landet kontrollerat i flera årtionden och Ryssland skickade runt 2 000 soldater för att säkra vapenvilan.

Uppgörelsen ses av många i Armenien som en förnedring och utlöste veckor av protester mot regeringen, vilket fick premiärministern att utlysa ett val som hans parti vann i september.