Thailand kräver karantän igen

TT

Publicerad 2021-12-21

Vaccinerade turister i Phuket kan slippa karantän, så länge de stannar i ett och samma område. Arkivbild.

Turistlandet hävde karantänskravet för utländska besökare i november. Men på grund av omikronvariantens framfart tvingas Thailandsresenärer återigen att isolera sig i karantänshotell i upp till tio dagar.

Beskedet kommer en dag efter att det första omikronfallet noterats i Thailand.

Resenärer från stora delar av världen, däribland Sverige, har tidigare sluppit karantän, förutsatt att de är fullvaccinerade och testar negativt under sitt första dygn i Thailand under landets så kallade ”testa och res”-regler. En annan variant som kallas för ”sandlådan” har inneburit att turister får komma in i landet under premissen att de bara befinner sig i ett avgränsat område de första sju dagarna.

Men dessa undantagsregler kommer hädanefter inte att tillåtas, meddelar en regeringstalesperson under tisdagen. Bara turistön Phuket kommer att godkänna ”sandlådan”.

– Det här är inte för att stänga ute turister, utan för att tillfälligt pausa ankomsterna, säger talespersonen Thanakorn Wangboonkongchana.

Utländska resenärer måste därmed sitta i karantän mellan sju och tio dagar.

De som redan registrerat sin resa under ”testa och res”-reglerna eller ”sandlådan”, cirka 200 000 personer, kommer fortfarande att få resa in i landet under de premisserna.

Beslutet ska ses över igen den 4 januari.