Polisen vill utesluta attentat – tittar på däckexplosion

Publicerad 2021-10-04

Konstnären Lars Vilks och två poliser dog i en trafikolycka utanför Markaryd.

Olyckan skedde i hög hastighet – men det finns just nu inga indikationer på att man hade skäl att ha bråttom.
– Nej, jag har inga sådana uppgifter, säger Carina Persson, regionpolischef.

Konstnären Lars Vilks och två poliser färdades i den bil som var inblandad i en trafikolycka tillsammans med en lastbil utanför Markaryd på söndagen. 

Under måndagen höll polisen i region Syd en presskonferens. Där berättade de bland annat att ett krisstödsarbete pågår inom polisregionen och många är berörda. 

– Händelser som det här väcker mycket känslor, säger Carina Persson, regionpolischef hos polisen i region Syd.

– Lars Vilks var en offentlig person, en person som berörde. Två av våra kollegor, livvakter som jobbade heltid med att skydda Lars Vilks avled i tjänsten under ett av många tjänsteuppdrag, säger Carina Persson.

”Vill utesluta yttre påverkan”

En rad utredningsåtgärder pågår nu på platsen och Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten, beskriver det som en ovanlig olycka.

– Vi vill utesluta att det skulle kunna vara en yttre påverkan mot livvaktsbilen och Lars Vilks, men det finns ingenting i nuläget som talar för att så skulle vara fallet. Men vi vill ändå kunna stänga den dörren i utredningen, säger Stefan Sintéus.

Undersöker möjlig däckexplosion

Polisen bekräftar att livvaktsbilen kom över på fel körbana och det är fortfarande oklart varför. En livvaktsbil väger 4,5 ton, vilket är ovanligt tungt och kanske skulle kunna förklara varför den kunde forcera vajerräcket. 

–  Vi vet ännu inte anledning till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana, säger Stefan Sintéus.

Polisen undersöker även om det skulle kunna ha skett en däckexplosion. 

– Vi har hittat däckrester, så vi tittar på möjligheten om det skulle kunna ha varit någon däckexplosion eller liknande, säger Stefan Sintéus.

I dagsläget finns det ingenting som tyder på något annat än en olycka, uppger polisen.

– Jag vill poängtera att det i nuläget inte finns något som talar för att det skulle vara någon form av yttre påverkan på livvaktsbilen eller någon form av attentat. Men det bedrivs en omfattande utredning för att helt utesluta detta och klarlägga omständigheterna kring olyckan, säger Stefan Sintéus.

”Inga indikationer på att de hade skäl att ha bråttom”

Carina Persson kommenterar den höga hastigheten för Aftonbladet efter pressträffen.
Vittnen säger till Aftonbladet att man körde väldigt snabbt, runt 160 kilometer i timmen. Vad tänker du om den uppgiften?:

– Jag tänker att det är en väldigt viktig uppgift i utredningen för det har också betydelse för händelseförloppet, sannolikt. Men jag kan varken bekräfta eller dementera att det skulle vara på det sättet.

När man jobbar som livvakt vad har man då för skyldigheter att följa hastighets begränsningar?

– I normalläget ska man följa de hastighetsbegränsningar och de trafikregler som gäller. I vissa lägen så har ju polisen möjlighet att köra i andra hastigheter, vid trängande fall och brådskande tjänsteutövning.

Fanns det några indikationer på att man hade skäl att ha bråttom här? 

– Nej, jag har inga sådana uppgifter.

Om det inte fanns skäl, finns det någon misstanke som skulle kunna riktas mot de förolyckade polismedarbetarna?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi måste gå till botten med alla vittnesuppgifter och all information och all teknisk genomlysning. Därefter är det säkert så att vi kanske behöver ställa oss andra frågor. Men det är för tidigt nu.

  • Fastnålat inlägg
    4 okt 2021
    Beri Zangana

    Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten:

    – Det finns mycket utredningsåtgärder som pågår på platsen men också parallellt, vi vill absolut utesluta att det skulle vara en yttre påverkan mot livvaktsbilen och Lars Vilks men det finns ingenting i nuläget som talar för att så skulle vara fallet. Men vi vill ändå kunna stänga den dörren i utredningen.

    – Livvaktsbilen har kommit över på mötande körbana över ett vajerräcke och frontalkrockat med en tung lastbil, säger Stefan Sintéus.

    Han säger att en livvaktsbil väger 4,5 ton.

    – Vi vet ännu inte anledning till varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Vi har hittat däckrester, så vi tittar på möjligheten om det skulle kunna ha varit någon däckexplosion eller liknande, säger Stefan Sintéus.

  • Beri Zangana
    4 okt 2021

    – Inga misstankar är delgivna någon i detta läget, utan det är en öppen brottsrubricering, säger Stefan Sintéus.

  • Beri Zangana
    4 okt 2021

    – Det finns ingenting i nuläget som talar för att det skulle kunna vara någon form av attendat, säger Stefan Sintéus.

  • Beri Zangana
    4 okt 2021

    Stefan Sintéus pratar om livvakterna:

    – De hade jobbat i flera år med Lars Vilks livvaktsskydd och är utbildade enligt de livvaktsutbildnignar som vi har med Säkerhetspolisen. Unga kollegor men för att vara livvakt så har man ändå ett större antal år i tjänst, säger Stefan Sintéus.

  • Beri Zangana
    4 okt 2021

    Stefan Sintéus:

    – Livvaktsbilar har punkteringsfria däck, men om det skulle kunna vara en form av däckexplosion så får vi titta på det och det är vad den forensiska utredningen får visa, säger han.

  • Beri Zangana
    4 okt 2021

    – Vi vet inte omständigheterna på plats, vi hör vittnen nu det har också varit en följebil, det pågår utredningsåtgärder här nu, säger Stefan Sintéus.