Hemköp införde snatteriamnesti – hundratals barn erkände

Uppdaterad 2021-10-20 | Publicerad 2021-10-19

Hemköp i Lerum införde amnesti för alla snattare i sin butik.

Då kom hundratals barn och erkände sina stölder.

– Det var superstarkt gjort av dem, säger butikschefen Fredrik Lindqvist.

Över hundra barn och ungdomar erkände att de snattat efter att ett HemköpLerum införde “snatteriamnesti” i en dag i slutet av september. Något som Lerums tidning var först med att rapportera om.

Idén om en straffri dag för de som erkände sina brott tog form efter att butikspersonal tagit fast en tonåring som snattat i butiken.

– Det hela började med att en ganska ung person var inne och snattade i butiken. Samtalet kom sedan att handla om att väldigt många personer varit inne i butiken och snattat saker. Det visade sig att unga hetsat varandra till att våga ta saker i mataffärer, säger Hemköps butikchef Fredrik Lindqvist.

Butiken bestämde sig då för att ge alla en chans att erkänna, utan risk att bli polisanmälda.

– Vi tänkte att det viktigaste är att vi får en bra dialog med de här unga personerna. Vi kom fram till att låta de personer som snattat saker komma hit och berätta om det, utan att bli polisanmälda för det, säger Fredrik Lindqvist.

Mer än hundra personer erkände

När butiken gick ut med sitt straffria förslag strömmade ungdomarna snabbt till butiken. Totalt har mer än hundra barn och ungdomar erkänt att de snattat.

– Vid ett tillfälle var det nästan femtio personer inne i butiken samtidigt som ville göra rätt för sig. Det kändes helt otroligt kul, säger Fredrik Lindqvist.

De flesta stölderna har handlat om godis, bakverk, energidrycker och läsk.

– Det viktiga med samtalen med personerna som kom hit och gjorde rätt för sig var att vi skulle få en ny grund att stå på där vi har bättre grund att stå på. Nu kunde de gå härifrån rakryggad. Det var superstarkt gjort av dem, säger Fredrik Lindqvist.

”Jättefin stämning i butiken nu”

Han berättar att alla ungdomar varit glada och tacksamma för att de fått en chans att erkänna att de snattat.

– När ungdomarna kom fram och erkände så tog vi vår tid för dem och förklarade hur en polisanmälan hade påverkat dem och deras familjer, säger han.

Några veckor har gått sedan butiken hade den straffria dagen. Enligt Fredrik Lindqvist har snatteriet minskat sedan dess.

– Vi har ett jättefin stämning i butiken nu och en bra dialog med ungdomarna. Det här har tagit emot väldigt bra bland föräldrar också, som berättar att de pratar med sina barn om snatteri och vad det kan få för följder.

Polisen: ”Bra initiativ – men viktigt att polisanmäla brott”

Eva Strömblad, kommunpolis i Lerum, säger att polisen tycker att ”snatteriamnestin” var ett fint initiativ från butikshandlarens sida – men att det är viktigt att brott också polisanmäls.

– Det är ju jättebra att så många ungdomar erkänt att de snattat, och att vårdnadshavare fått vetskap om det. Samtidigt måste jag som polis säga att det är viktigt att brott polisanmäls, för då kan vi sätta in brottsförebyggande åtgärder. I vissa fall kan det komma fram saker som visar att ungdomen behöver hjälp, och då får vi vetskap om det, säger hon, och fortsätter:

– Men i det här fallet tycker jag att det var jättebra att butiksägaren agerade och kom i kontakt med så pass många ungdomar.