I bästa fall helt meningslös – i sämsta farlig

Sanningen om ”Nato-optionen”

Den omdiskuterade ”Nato-optionen” lär inte rädda Sverige från den aggressiva ryska björnen.

I bästa fall är den bara ett påhitt.

I sämsta fall direkt skadlig.

Följ ämnen
Nato

Den ryska björnen har ställt sig på bakbenen och ryter. Med truppsammandragningar med upp till 100 000 man vid gränsen mot Ukraina, oacceptabla krav på att bestämma över andra länders utrikes- och säkerhetspolitik (exempelvis Sveriges) och en lika plötslig som oväntat tät trafik med ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Bland annat.

Det har i sin tur lett till att den svenska säkerhetspolitiska debatten blossat upp. Det gör den med jämna mellanrum.

Nu handlar den om den så kallade Nato-optionen.

Natochefen Jens Stoltenberg.

I december 2020 begärde en majoritet i riksdagen som bestod av de fyra borgerliga partierna och SD att regeringen skulle uttala en så kallad Nato-option.

Det har Finland sedan lång tid tillbaka och tillmäts där en sådan tyngd att både president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin tog upp den i sina nyårshälsningar till Finland.

I korthet innebär en Nato-option att man uttalar möjligheten att gå med i Nato.

Så här lät det i Niinistös nyårstal:

– Låt mig konstatera än en gång: till Finlands rörelsefrihet och valmöjligheter hör också möjligheten att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato, om vi själva så beslutar.

Men den svenska regeringen vill inte han ha någon Nato-option. Så sent som i helgen upprepade försvarsminister Peter Hultqvist att det inte ligger i korten, att det i dagens spända läge gäller det att sitta still i båten och för övrigt är det regeringen och inte riksdagen som sköter utrikes- och säkerhetspolitiken. Mer stängd kunde inte dörren bli till den så kallade optionen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvars rikskonferens i Stockholm.

 

Nu börjar vi närma oss det intressanta – vad betyder en Nato-option?

Man skulle kunna säga att en Nato-option är en självklarhet. Självklart bestämmer varje land själv om sin utrikespolitik. Det ska inte behöva upprepas i tid och otid eftersom det är just – en självklarhet.

Nu är det dock inte självklart för alla, exempelvis inte Ryssland. På den kravlista som Putins regim lämnade över till USA och Nato före jul slås fast att Nato inte ska få ta in fler medlemmar. Alltså varken Sverige, Finland eller Ukraina.

I bästa fall är en Nato-option alltså rätt och slätt en självklarhet.

Men i sämsta fall är det något helt annat. Nämligen ett kodspråk för att Nato inte bara är en option. Avsikten i det här scenariot är inte att säga att medlemskap i Nato är en möjlighet av flera. Det är målet.

 

De som vill att Sverige inför en Nato-option menar inte bara att man då och då ska rabbla upp en ramsa som säger att medlemskap i Nato är en möjlighet för Sverige. De menar att Sverige också ska förbereda sig för att snabbt kunna gå med. Det vill säga gå med.

Så här står det exempelvis på Moderaternas hemsida:

– Natooptionen innebär att Sverige tydligt deklarerar att vi upprätthåller möjligheten att söka medlemskap i försvarsalliansen och ser till att inga praktiska eller tekniska hinder föreligger mot en anslutning.

Det är möjligt, till och med troligt att det är en tolkning av Nato-optionen som Ryssland inte alls skulle gilla. Kanske också starkt ogilla. I så fall skulle den vara skadlig för oss. Oss i Sverige alltså.

Försvarsmakten på plats på Gotland.

Till sist kan man konstatera att det svänger friskt i svensk säkerhetspolitik.

För tre decennier sig kallades Östersjön för ”Fredens hav”. Det känns avlägset.

I den andan lades alla regementen på Gotland ner, kvar blev 400 hemvärnsmän.

2016 hade verkligheten kommit ikapp beslutsfattarna. Då skulle ön återmilitariseras vilket i praktiken dröjde ett par år.

Nu anses Gotland ha ett extremt viktigt strategiskt läge. Den som har ön i sin makt har full koll på alla luft- och sjötransporter i Östersjön. Exempelvis.

 


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.